Információk, érdekességek

Strandolós menü - muffin, ahogy még nem gondoltál rá

2022. július 11.

Néhány olyan recept következik, amelyet nyugodtan el tudunk a strandra is vinni, a gyerekek is biztosan megeszik, nem igényel melegítést! Egy hűtőtáskával egyszerűen megoldható!  

Cukkínis-sonkás muffin

Finom és tápláló, a gyerekek is szívesen fogyasztják! A muffinokra egyébként érdemes úgy gondolni, mint komplex ételekre, hiszen megmarkolva bárhová magunkkal vihetjük őket, nem igényelnek túl nagy csomagolást sem, és ehetünk a sós muffinokhoz zöldségeket, paradicsomot, vagy ha nem a strandon esszük, akkor mártogatni is lehet őket.

Hozzávalók:
2 tojás,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 közepes cukkini,
fél dl olaj,
15 dkg liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
só, kakukkfű, némi bors, ízlés szerint ha szeretjük kevés fokhagyma (elhagyható) 
10 dkg sonka (házi és bolti is megfelel, amit szeretünk!) 

Elkészítés: 

A tojást kikeverem a sóval, natúr joghurttal és az olajjal (ízlés szerint a fohagymával). A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és a kakukkfüvet, valamint a borsot. A cukkínit megmosom, meghámozom és lereszelem. Kicsit hagyom állni, aztán kinyomkodom a levet belőle. A tojásos keverékhez hozzáadom a liszteset, majd a csíkokra vágott sonkát és a cukkínit. A kikent muffinformákba szétosztom és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Joghuros mártogatóssal, kecsappal, vagy friss paradicsommal kínálhatjuk.


Étrend-kiegészítés gyermekeknél

2022. július 10.

Fotó: gettyimages.com

Hogyan tápláljuk gyermekünket? Ahány anya, nagymama és nagynéni, annyi elképzelés lát napvilágot a gyermekek helyes táplálkozásáról. Az egyik legtöbbet hangoztatott gyermekeknek szóló táplálkozási ajánlás, miszerint friss gyümölcsök naponta többször kerüljenek az asztalra. Mégis sok szülő gondolja úgy, hogy gyermeke vitamin- és ásványi anyag ellátottsága nem megfelelő. A mikrotápanyagok bevitelét étrend-kiegészítők formájában igyekeznek fedezni, melyek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek.

A speciálisan gyermekek számára kifejlesztett étrend-kiegészítők rágótabletta, gélkapszula és koncentrátum formájában is megtalálhatók. A készítmények a szervezet különböző funkcióit hivatottak támogatni és erősíteni, melyeknél kivétel nélkül minden esetben az összetétele (hatóanyagok és azok tartalma) a meghatározó. Legfőbb funkciójuk a vitaminhiány megelőzése, az immunrendszer erősítése; ezen túl egyes termékek koncentráció- és teljesítményjavulást ígérnek, továbbá az iskolai stressz ellen is hatnak.

A szülők körében a vitamin- és ásványianyag-készítmények a legkedveltebbek, melyek a védekezőképesség erősítése mellett kiegyensúlyozott táplálkozás támogatására szolgálnak. Statisztikai adatok szerint minden tizedik gyermek kap rendszeresen valamilyen étrend-kiegészítőt.

Vitamin-túladagolás

A készítmények a legtöbb esetben az összes vitamint tartalmazzák, amely gyakran túllépik a gyermekek számára ajánlott beviteli mennyiségeket. Az is előfordulhat, hogy a napi ajánlott beviteli mennyiség kétszeresét tartalmazzák. A túlzott bevitel nem kívánt mellékhatásokhoz és specifikus tünetekhez vezethet. A vízben oldódó vitaminokat, mint a C-vitamint a szervezet kiválasztja túlzott felvétele esetén, azonban a gyermekek szervezetére ez is megterhelő lehet.


Bubis vagy mentes? Dönts jól!

2022. július 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ülök a kávézóban: nekem szegezik a kérdést. Lazán döntök a buborékok mellett. így mulat a magyar vegetáriánus! Bugyborékos vizet iszik. Mi bajom lesz tőle? Utána néztem …  

Az étteremben mindig megkapod a kérdést: Bubis, vagy mentes?

Ez kocsma szlengről magyarra fordítva annyit tesz, hogy szénsavas ásványvizet, vagy „palackozott csapvizet” kívánsz fogyasztani. A meleg nyarakon ez fokozódik, ugyanis folyton a hideg vizet kívánjuk. Kívül és belül!

Sokan valamiféle káros hatástól tartanak, hogyha buborékos ásványvizet, vagy szódát fogyasztanak. Valójában az égadta világon semmi bajunk nem lesz tőle. Sőt! Mértékkel fogyasztva a szénsavas víz hatása még pozitív is lehet.

Léteznek természetes formában is szénsavas ásványvizek. Ezekben egyformák az obligát „bubik”, vagyis hosszabban megtartják a buborékos jelleget és sokkal egyenletesebben oszlanak el. Finomak, de ritkán akadunk velük össze.

Aztán vannak a mesterségesen szénsavval dúsított ásványvizek.

Ezekben a buborékok nem egyformák, egyenetlenek, aminek kellemetlen következménye, hogy a gyomor és a belek felpuffadnak a hatására. (Aki azonban meg akarja mozgatni a szeleket, kifejezetten ajánlott buborékos vizet innia!)

A szódavízben "több a buborék", ezért ajánlják inkább a fröccsökhöz, szörpökhöz a szódát, míg a buborékos ásványvizet magában fogyaszthatjuk!

Ebéd előtt buborékost!

Már a szájban jelentkezik a szénsav nyálelválasztást ingerlő hatása, majd a gyomorba jutva a gyomornyálkahártya ingerlésével és a helyi vérbőség fokozásával az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlható a szénsavas vizeket étkezés előtt fél órával fogyasztani.

A szénsavas víz másik intenzív hatása, hogy növeli a vesék kiválasztó tevékenységét, gátolja a kőképződést, így az emésztőrendszer mellett "átöblíti" a veséket is. A benne lévő ásványi anyagok és nyomelemek pedig szükséges kiegészítői a táplálékkal szervezetbe kerülő szükséges napi mennyiségeknek.


Csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintet

2022. július 03.

Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk „rossz” és „jó” koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpontkardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

Nem kell ellenségként tekinteni a koleszterinre

A koleszterin maga nem egy eleve üldözendő anyag, sőt egy bizonyos mennyiségig kifejezetten szükséges, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. De akkor mégis miért beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről? Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Így csökkenthetjük a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szintjét

A májunk elég koleszterint termel, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit, így amit külsőleg, az élelmiszerrel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja az, ami csökkentheti a magas koleszterinszintet. Szarka Dorottya, a Budai Kardioközpont dietetikusa az elsődleges szabályra hívja fel a figyelmet: szem előtt kell tartani, hogy a telített és transz-zsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát.

Ennek érdekében az alábbi javaslatokat érdemes megfogadni:

  • fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket,
  • a baromfihúsról távolítsuk el a bőrt,
  • csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását,
  • redukáljuk bizonyos trópusi zsiradékok mennyiségét, mint például a pálma- és a kókuszolaj,
  • csökkentsük a cukorfogyasztásunkat; együnk kevesebb bolti kekszet, süteményt, nápolyit, rágcsálnivalót, pékárut és üdítőitalt,
  • mérsékeljük a bolti sós, olajos rágcsálnivalókat is az étrendben, úgymint a chipszek, sós snackek, sós péksütemények, ízesített kekszek
  • limitáljuk az alkohol mennyiségét, és ha iszunk, akkor is napi 1-2 dl jó minőségű vörösbort válasszunk,
  • kérjük dietetikus segítségét egy étkezési terv kidolgozásában. Ez egyrészt valóban optimális, egyénre szabott étkezést tesz lehetővé, másrészt egy végiggondolt terv csökkenti a „kilengések” esélyét.

Mit tehetünk a sós élelmiszerek utáni vágy ellen?

2022. július 01.

Fotó: pixabay.com

Sokunk érez gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek, pizzák, sajtok, ropogtatnivalók után sóvárognak. Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek. Miközben ez a késztetés  a családi étkezési preferenciák hatására pl. a biztonságérzet iránti igényt fejezheti ki, érdemes tájékozódnunk a további (pszichés) okokról és a vágy enyhítésének ajánlott módozatairól.

Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer, nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiárt… Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.

Mi okozhatja a túlzott vágyat a sós élelmiszerek/nassolnivalók iránt?

Számos magyarázat létezik, íme néhány közülük:

  • A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket;
  • Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez;
  • Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.

A szervezetünk miért kívánhatja túl gyakran a sós termékeket, ételeket? 

A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.

Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?

Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt ​​negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve: Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is: a súlygyarapodás mellett olyan problémákat  okozhatnak, mint :

  • Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését;
  • Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben;
  • Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást; 
  • Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...585960...304