Információk, érdekességek

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:

  1. Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
  2. Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
  3. Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
  4. Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
  5. Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 06.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.


Álom az élet… – Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány?

2024. május 01.

Hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán… És ma már a paripához sem ragaszkodunk! Van, akinek gyalog is jöhet az a bizonyos királyfi vagy királylány, csak jönne már!

Festmény: Vészabó NoémiKrúdy Gyula azt írta: „Az ­álom: ­játék, mint­ az ­élet…­ Néha ­komolyra ­fordul­ a ­játék. ­Az ­élet ­is,­ az ­álom is.” Mert az álmaink megvalósulhatnak, és ezért nem mindegy, hogy miről vagy kiről álmodozunk. Apropó: álom vagy álmodozás? Nem ugyanaz. Az álmodozás a remélt vagy vágyott dolgainkról való ábrándozás.

Az álom komoly dolog, olyan, mint az élet. Az ókori népek tudták, hogy az álmok idején kapcsolatot tudunk teremteni a természetfeletti és a való élet között. Az álom gyakran előre jelezhet eseményeket is, hiszen gondoljunk csak bele, mennyi „üzenet” jött álomban ősidők óta. Az álom tökéletes állapot és közeg, hogy az égiek jelezzenek nekünk, csak a mi dolgunk, hogy megfejtsük ezeket. Az ókori népek nagy jelentőséget tulajdonítottak az álomnak, a zsidóság is azt tanította, hogy tanuljunk az álmokból, de kritikusan szemléljük azokat, hiszen vannak kinyilatkoztató álmok, és vannak a mindennapjainkról szóló egyszerűbb álomképek. A Bibliában számos esetet tudunk felsorolni, amikor az „égiek” álom képében adták át az üzenetet. Ezek kinyilatkoztató álmok voltak, és meghatározták az álmodó sorsát. Sőt, az egész emberiségét is olykor! Ha az ember üzenetet kap álmában a Teremtőtől, arra bizonyára emlékszik, hiszen másfajta élményként éli át.

Nagy Konstantin császár 312 októberében a Milvius hídi ütközete előtti éjszakán különös álmot látott: egy hatalmas lángoló kereszt és egy felirat jelent meg álmában: (latinul) „In ­hoc ­signo­ vinces!”, azaz „E jelben győzni fogsz!”. A császár másnap felvarratta a kereszt jelét a katonái ruhájára, és a keresztény isten jelképét és áldását kérte segítségül a csatában. A megdöbbentő álom jóslata bejött, hiszen Konstantin diadalmaskodott, megnyerte a csatát. Az álom miatt véget vetett a keresztények üldözésének, megtért, és gyakorlatilag elősegítette a keresztény vallás térhódítását. A császár a római vallás főpapja maradt, az álom hatására támogatni kezdte a keresztényeket, az utána hozott törvényeiben is tetten érhető a szimpátiája. A Szentföldön templomokat építtetett, és ekkor nyilvánították a vasárnapot ünnepnappá. És mindez egy álom hatására!

Évezredekkel ezelőtt Egyiptomban azt tartották, hogy a léleknek két része van. Az egyik rész éjjel a testben marad, hogy életben tartsa, míg a másik rész utazik, és valójában, amit mi álomnak hiszünk, azt az utat a lélek bejárja, amikor is párhuzamosan egy másik világban megtörténnek a megálmodott képek.

Vajon mikor álmodunk és mikor élünk? Melyik az igazi?

Vannak csodálatos álmaink, és vannak rémálmaink. Azt mondják, hogy nincs rossz álom, mert aki álmodik, az él. Hiszen a halottak már nem álmodnak. Még a legrosszabb álmunkban is lehet valami jó, néha csak annyi, hogy felébredünk és megállapíthatjuk, hogy „csak” álom volt.


8 tünet, ami váláshoz vezet. A kapcsolat bomlásának jelei

2024. április 29.

Az ellentétek vonzzák egymást, így tartja a mondás, azonban nem feltétlenül ez a kulcsa a hosszan tartó házasságoknak.  

Kép: Khusen Rustamov / PixabayElőre le kell szögezni, nem feltétlenül lesz ezekből a „faktorokból” mindig válás, de sajnos igen jó eséllyel. Ha felismersz egy rátok jellemző tünetet, érdemes dolgozni a problémán, együtt, közösen. Ha már kialakult egy feszült helyzet, egy vita, objektíven kell elgondolkozni a problémáról, hogy így elejét vehessétek a véglegesen rossz döntéseknek. Isten az embert párosan teremtette, párt képzelt el neki. A természet duális elemekre és finom belső egyensúlyi állapotokra épül. A gyermekeknek nagyon fontos a család, a teljes család. Ha nem tudod ezt gyermekednek megadni, próbáld akkor is pótolni azokat a szerepeket és elemeket, amik a teljességhez szükségesek számára.

Mik a legkritikusabb pontok, amik váláshoz vezethetnek?

Általában a nagy életkorbeli különbség, a gyermek iránti vágy különbözőségei, a munka speciális eróziói, és a káros szenvedélyek.

  1. Az átlaghoz képest kétszer akkora a válás esélye azoknál a pároknál, ahol a férj több mint 9 évvel idősebb a feleségnél, ugyanilyen az arány abban az esetben, ahol a férj két évnél többel fiatalabb. Az érettség miatt.
     
  2. Kétszer olyan gyakran bomlik fel egy olyan házasság, ahol a nő sokkal inkább szeretne gyereket, vagy sokkal többet, mint a férfi. Nem kell aggódnod, ha így is van, ez arra vonatkozik, aki rágja párja fülé ilyesmivel, folyamatosan.
     
  3. A dohányzási és italozási szokások szintén összefüggésben vannak a kapcsolat fennmaradásával. Azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem, az átlagosnál 75-90 %-kal nagyobb eséllyel válnak szét. Mert a dohányzás olyan szenvedély, ami szaga miatt, nagyon zavarhatja nem dohányzó felet.
     
  4. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nő többet iszik, mint a férje. Tényleg nem túl nőies…
     
  5. Akiknek a szüleik is elváltak. Sajnos örök, ez a minta és az, amikor az alma nem esik messze a fájától. Persze vannak kivételek.
     
  6. Akiknek a házasság előtt született gyerekük, szintén nagyobb eséllyel válnak szét útjaik. Nincs meg az a bizonyos kapocs, a csak te vagy érzése.
     
  7. A már többször házasodott emberek 90 %-kal gyakrabban válnak el, mint azok, akik először hajtják igába a fejüket. Ha egyszer gumikötéllel a mélybe ugrassz, és legyőzöd halálfélelmed, kipróbálod a jumpingot, megszűnik a félelmed ezen állapottól. Ez természetes. Törekedj arra – ha ilyen helyzetben vagy – hogy a mostani jobb legyen!
     
  8. A férj munkanélkülisége és nehéznek vélt anyagi helyzete (a feleségé nem) szintén szerepet játszhat. A nők nehezen viselik a bizonytalan életkörülményeket nyújtó férfiakat. Ez az anyai ösztönökkel áll összefüggésben.

Mit üzen a kávéd? Ébredj egy titkos üzenetre!

2024. április 27.

Képforrás: HarmonetJó játék, ha a reggeli kapucsínót, tejhabos kávét vagy lattét fogyasztva meglesed, milyen üzenetet súg neked! Meditácónak is beillő pillanatok, amik megédesítik az ébredést. Minden munkába menős, borongós vagy rosszhangulatú reggelen egy kis titok lehet a csészédben. Tanuld meg ezt a játékot!  

Akár a munkatársnőkkel a szünetekben, a kávézóban a barátokkal, barátnőkkel, vagy egy-egy nehezebb reggelen is játszhatsz ezzel az asszociációs játékkal! 

Egyszerű!
Úgy indul, hogy idd meg a kávédat, lehetőleg valami üveg, vagy hasonló textúrájú csészéből, aminek a falán le tud tapadni a habja. Ettől a legtöbben már eleve jobb kedvre derülünk, de nem kell itt megállni!

Az ősi perzsa / arab kávézacc jóslás mintájára folytathatod a kávé élvezetét egy kis jóslás-játékkal. Nézd meg a csésze falára tapadt habot és keress benne formákat. Ha megnézed a képet, látod-e benne a habok ölelte boci fejeket? Ennek mintájára a hab, vagy a hab által bezárt terület is lehet jelkép, szimbólum, üzenet. 

ÁLLJ! Ne gondold túl! Nem kell tökéletes cicának vagy angyalkának lennie, elég, ha egy kicsit hasonlít! Forgasd a poharat és nézd meg, hogy mit tudsz felfedezni a falán, aztán pedig indulhat az asszociációs játék! 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...452