Információk, érdekességek

Paradicsomleves

2022. február 21.

Már óvodás korom óta nagyon szeretem, ismerem már azóta az olasz változatot is. Nekem mégis a hagyományos, menzás ízvilágú a favorit, szigorúan betűtésztával!  

Paradicsomleves:

Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé (vagy 1 nagy paradicsompüré konzerv higítva vízzel),
1 kis fej hagyma,
zellerzöld,
3-4 kanál cukor,
csipet só, bors,
4 kanál olaj,
1 kanál liszt,

levestészta - betűtészta 

A paradicsomlevet felteszem főni! Beleteszem a krémesre darált hagymát és a zellerzöldet, ízesítem cukorral, csipet sóval és borssal. Kb. 15 percig főzöm,ezután hozzáadom a tésztát. Ha megfőtt az olajból és a lisztből rántást készítek. Még egyszer felforralom, majd lezárom! 

Tipp: Betűtésztát nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni!

A rántás nélküli változatban egy burgonyát és az egész hagymát főzzük meg a paradicsomlében, és azt pürésítve sűrítjük be a levest. Ez a gluténmentes változat. Zellergumót is adhatunk hozzá, ha szeretjük a zelleresebb ízt. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Svájc, a krémcsokoládé hazája

2022. február 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Az örökké friss patakok, a hegyvidék és a bankok fellegváraként ismerjük. Az ország hallatára sípályák, hegyekkel körül ölelt legelők, kúsznak a szemeink elé, és a szánkban összefut a nyál, ha a csokoládéra, a svájci csokira gondolunk. Egy egészen különleges, megfoghatatlan állapotot vált ki a svájci csokoládé emléke vagy állandó élvezete. Hogyan jutott el és mit keresett a csokoládé története e gazdag és varázslatos ország mezején?  

A csokoládé is trezorban van

A svájciak voltak, akik a legkésőbb kapcsolódtak be a csokoládé gyártás történetébe, de ma a Világon ők az elsők. A tejcsokoládé, a krémcsokoládé, a nugát olyan jelentőssé vált ebben az országban, hogy a kormány azt javasolta a csokoládé gyárosoknak, hogy hozzanak létre, egy évre elegendő tartalékot, amit a hegyek között megbúvó raktárokban elhelyezhetnek. Svájcban a csokoládét is trezorban tartják.

A Milka története

A svájci csokoládé történetet a XIX.században kezdődött. Az Alpok országában Suchard, Nestlé, Tobler és Lindt nevéhez kötődik a varázslat. A XIX. századot megelőzően már Itáliában ismerték a csokoládét. Svájcba kereskedők és emigránsok hozták el az első receptet és ízt.

Philippe Suchard már fiatal korában érdeklődött a csokoládékészítés iránt. S így testvéréhez utazott Bernbe, aki édességeket készített és beáll hozzá tanoncnak.

Évekkel később megnyitotta saját cukrászdáját, s megalkotta a hírnevet adó Diablotint a híres csokoládékorongocskát.. Az 1851 és 1855-ös világkiállításon svájci Suchard csokoládé a legkeresettebb termékek közé tartozott. A Diablont Suchard fia is próbálta tovább tökéletesíteni, de korai halála miatt sógora Carl Russ vette át a vállalkozást s a recepteket.

Az Alpok országában a század forduló első évében Carl Russ kifejlesztette az első Suchard csokoládét a híres Milkát. A Milka a tévedések elkerülése végett nem a lila tehénke volt, amelyet ma látunk bőgni a TV képernyőjén, hanem az a csokoládé, amely az egész országot bejárta.


Az ideális fogyókúra: praktikák a mindennapokhoz

2022. február 12.

Fotó: gettyimages.com

A mindennapi táplálkozás során az ételkészítésben és az alapanyag-válogatásban tet apró változtatásokkal, praktikákkal a napi elfogyasztott energiamennyiség nagyban csökkenthető anélkül, hogy ezt bárki is éhezésként élné meg.

Nem érdemes rögtön nagy változásokat bevezetni, mert ahhoz nehezebben tartja magát az ember, és a megszokott ételekről sem kell mindenképpen lemondani.

Íme néhány példa:

• a bő zsírban sült húsok helyett készítsük az ételt kevés zsiradékkal serpenyőben, vagy sütőben,
• az ételkészítési technológiák közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, sütőzacskóban, teflonedényben való készítést,
• a köret egy részét váltsuk ki párolt zöldséggel vagy salátával,
• zsíros sertéshúsok helyett vegyünk sovány sertéshúst, vagy szárnyasokat,
• halak közül válasszunk soványabb halakat (a tengeri halaknak kedvezőbb a zsírsavösszetételük, mint az édesvízieknek)
• a tej és tejtermékek (sajt, túró, tejföl) közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben,
• a kenőzsiradékok közül keressünk alacsony zsírtartalmú, „light” termékeket,
• édességek, sütemények, desszertek esetén együnk csak fele annyit, mint előtte, vagy a zsírszegényebb, tej- vagy gyümölcs alapúakat részesítsük előnyben,
• a desszertek édesítésére használhatunk édesítőszert,
• ha napközben megéhezünk, együnk gyümölcsöt a zsírosabb, kelt tésztá-
ból készült péksütemények helyett
• a pékáruk közül válasszuk a magas rosttartalmú, teljes őrlésű lisztből készült, magvas kenyereket (ezek energiatartalma nem kevesebb, mint a fehérlisztből készülteké, azonban magas rosttartalmuknak köszönhetôen nagyobb a telítő értékük, így kevesebbel is jóllakunk).


Óvatosan a diétával, a leendő családja múlhat rajta

2022. február 09.

A diéták nőgyógyászati veszélyeiről Ratkó Tünde beszél.

Fotó: gettyimages.comMiért jó?

A diéta, illetve igazából a súlyvesztés kifejezetten hasznos, ha van miből leadni. A feleslegese zsír ugyanis nem csak esztétikai gondokat okoz!

A súlytöbblet erős befolyással van a közérzetünkre. Hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, a keringési és szívproblémákra, de ezek valahogy nem annyira riasztóak, mivel jellemzően csak későn találkozunk velük, vagy nem igazán vesszük őket komolyan. A többletzsír esetében azonban számolni kell azzal is, hogy a lerakódott felesleg hormontermelő egységként is üzemel.

Ez a tulajdonsága teszi igazán veszélyessé, mivel így elősegíti a PCOS és más, hormonális betegségek kialakulását, valamint ezeken keresztül a meddőség kialakulását is. A súlytöbblettől való szabadulás tehát jól felfogott érdekünk, különösen akkor, ha családot is szeretnénk alapítani.

Mi a baj a diétával?

A diéták nagy hátránya, hogy jellemzően drasztikusak, és nem a kiegyensúlyozott táplálkozást tartják szem előtt. Hogy ez miért gond? Természetesen azért, mert így a szervezet egyensúlya is felborul.

Amikor egy nem jól átgondolt diétába kezdünk, akkor olyan tápanyagokat is megvonunk a szervezettől, melyekre szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Ez a kezdetekben nem okoz változást, mivel jó esetben van annyi tartaléka a szervezetnek, hogy az átmeneti időszakot kipótolja, vagyis a funkciók nem sérülnek. Napjainkban azonban az étkezési kultúra is átalakult, és az élelmiszerek beltartalma is jelentősen csökkent. Ez azt jelenti, hogy rengeteg a félkészen vásárolt étel, a fastfood, és a rohanó életmód mellett kevés időt szánunk az egészséges fogások elkészítésére. De még ha szánnánk is, akkor is nagyon nehéz a dolgunk a tápanyagok tekintetében, mivel a tömegtermelésnek „hála”, az élelmiszerek beltartalma (vagyis nyomelem, ásványi anyag és vitamintartalma) jelentősen lecsökkent.

Nagyon sok esetben diéta nélkül is tápanyagpótlásra szorul a szervezet, diéta esetén azonban ennek esélye jelentősen megnő – mondja Ratkó Tünde. És hogy miért olyan nagy gond, ha egy kis hiány alakul ki? Ezt ugyanis a legtöbbször nem vesszük észre a mindennapjainkon. A szervezet ugyanis törekszik arra, hogy a létfenntartáshoz szükséges minden rendszer kifogástalanul működjön. A többi azonban könnyebben sérül a tápanyaghiány következtében. Ilyen rendszer a szaporodás szervrendszere is, mely sajnos az első között sínyli meg a nem megfelelő táplálkozást és a mozgáshiányt.


Gyümölcsrizs ahogy én készítem

2022. február 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nagyon szeretem a gyümölcsrizst! Egy gyorsított változatot találtam ki, így ha nincs sok időm rá, akkor is el tudom készíteni! Ajánlom neked is!  

Gyümölcsrizs ahogy én készítem:

4 személyre:
1 cs. gyorsrizs,
tej,
2 dl tejszín,
cukor, 1 cs. van. cukor,

mindenféle gyümölcs (lehet befőtt, fagyasztott gyümölcs, vagy friss is, és ezek keveréke is! )

Egy fazékban felteszek vizet, ha felforrt beleteszem a rizst. (Legjobb a kínai rizs, ami nem pergősre, inkább puhára fő!) d
Amikor kész leöntöm a vizet, a fazékba öntöm a rizst.
Annyi tejet öntök rá, ami éppen ellepi. Ízlés szerint cukrot teszek hozzá és a vaniliás cukrot. Felforralom majd hagyom kihűlni. Addig a gyümölcsöket összevágom és a tejszínt felverem. A már csak langyos rizshez keverem a gyümölcsöket és a habosra vert tejszínt.

Kis tálkákba szedve kínálom! Előre is el lehet készíteni, 2-3 napig a hűtőben jól eltartható!

Tipp: Ha van vaniliarud a házban akkor a tejet előre felforralhatjuk vele! Másik tipp, hogy a tejszínt mascarponeval keverve és azt a rizshez adva még krémesebb, finomabb ízvilágot nyerhetünk.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...575859...293