


Információk, érdekességek
A fogyókúra mindig ugyanakkor kezdődik: holnap!
2022. január 05.
Ez a holnap sokunk számára újév első napját fogja jelenteni miután, kimondjuk az egyik leggyakoribb újévi fogadalmat: "jövőre le fogok fogyni!" A statisztikák szerint azonban a legtöbb szilveszteri fogadalom nem túl hosszú életű.
Hogyan legyen sikeres az újévi fogadalom?
Mielőtt a kezdeti lelkesedés hatására belekezdenénk az első fogyókúrás módszerbe, ami a szemünk elé kerül érdemes elgondolkozni. A szakemberek által javasolt testsúlycsökkentő étrend mentes mindenféle szélsőségtől, kiegyensúlyozott, változatos étrendet kínál és a legegészségesebb módja a fogyásnak.
Számtalan buktatója lehet a fogyókúrának, néha csak pár alapinformációt kell tudni ahhoz, hogy sikerrel járjunk.
Amit feltétlenül tudnod kell, a fogyásról!
- Mielőtt fogyókúrába kezdesz érdemes egy általános vizelet és - vérvizsgálatot (pajzsmirigyhormonokkal együtt) csináltatni. Ez szigorúan kötelező azok számára, akik 10 vagy annál több kilót szeretnének leadni. Az elhízás hátterében betegség is állhat, ilyen esetben pedig először az alapbetegséget kell kezelni!
A nagyobb túlsúly esetén pedig érdemes a háziorvossal is konzultálni a dologról.
- A fogyás nem egyenletes, hanem lépcsőzetes! Egy ideig fogyunk, majd ez a folyamat egy időre stagnál. A legtöbben ilyenkor még jobban megszorítják a kalória bevitelt, sőt akár koplalhatnak is vagy elkezdenek többet mozogni, végül sokan feladják, mondván „akár mit csinálok, nem tudok tovább fogyni”. A stagnálás időszakában a diétát továbbra is tartsuk, rendszeresen mozogjunk és legyünk türelmesek!
- Az egészséges fogyási ütem heti 0,5-1 kilogramm. Aki túl gyorsan adja le a kilókat, az nem csak a szervezetét terheli meg, de nagyobb valószínűséggel hízik vissza.
- A koplalás nem segít! Legalábbis hosszútávon nem. A nagyon alacsony kalóriájú diéták (600-800 kcal) a fogyás megindítására alkalmasak (orvosi felügyelet mellet!), egy két hétnél tovább nem alkalmazhatóak, mert hatásukra többek között az anyagcsere csökken, vagyis a szervezet átáll raktározó üzemmódba.
- Ne állj minden nap a mérlegre! Türelmetlenül várjuk az első kilók eltűnését, de elegendő heti 1x a mérlegre állni!
- Ne tűzz ki túl nagy fogyást. Azok, akik sokat szeretnének fogyni és ezt így is tűzik ki célul, tapasztalatom szerint gyakrabban „bukják” el a fogyókúrát. Az nem baj, ha tízen akárhány kilót szeretnél leadni, de próbálj kisebb lépésekben haladni! Ha mindig 1-2 kiló a cél, sokkal sikeresebb lehetsz.
Téli saláták a maximális erőnlétért
2021. december 31.
A nagy karácsonyi dínomdánom után érdemes egy kicsit lazítani és az étkezésben is visszafogni magunkat, ha másért nem, hogy megalapozzuk a soron következő szilveszteri, újévi vigasságokat. Valóban jól jön egy hét tehermentesítés a szervezetünknek - néhány napig érdemes kevesebb kalóriát bevinni és kímélő ételeket fogyasztani, így az emésztésünk is helyreáll.
Étkezéseinket állítsuk össze friss salátákból, magvakból, könnyű levesekből, párolt zöldségekből és gabonafélékből. Most a saláták összeállításához adunk tippeket, amelyeket egyáltalán nem csak nyáron lehet fogyasztani!
Tévedés, hogy salátákat csak nyáron lehet fogyasztani! Télen is akad még szép számmal olyan zöldségféle és egyéb hozzávaló, amelyekből megfelelően fedezhetjük a vitamin- és ásványianyag-szükségletünket.
Például:
- jégsaláta
- jégcsapretek
- sárgarépa
- káposztafélék
- olajos magvak: tök-, napraforgó-, szezám- és fenyőmag, dió, mandula
- hüvelyesek: lencse –és babfélék, csicseriborsó stb.
- olívabogyó
- avokádó
- csíráztatott magvak: búza-, retek-, lucernacsíra
Az egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő erőnléthez nagyon fontos, hogy ételeinknek legalább egy része „élő”, vagyis nyers étel legyen. Ezek tartalmazzák ugyanis a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat és ásványi anyagokat, ráadásul kevésbé terhelik le az emésztőrendszerünket, mint a főtt ételek. A vegetáriánus konyha egyik alapelve, hogy a növényeket abban a stádiumban készítsük el ételnek, amikor a legtöbb energia van bennük. Vagyis amikor a mag "felrobban" és elkezd nőni. Ez a csíra állapot, és ezért jó ötlet az ételeinkbe csírákat is tenni. Ezt a legcélszerűbben a salátafélékhez adva tehetjük meg, de főtt gabonák és párolt zöldségek mellé is fogyaszthatunk egy-egy marék csírát.
Retekcsíra-saláta magvakkal és olaszos öntettel
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 marék retekcsíra
- 8-10 salátalevél
- 15 dkg fehérretek
- 2 marék napraforgómag
- 1 marék tökmag
- 1 marék egész mandula egész
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 kk asafoetida
- 1 kk morzsolt bazsalikom
- 2 csipet só
Elkészítés:
A retekcsírát készen lehet kapni a bioboltokban, de otthon is próbálkozhatsz a csíráztatásával. Az egyik legkönnyebben csíráztatható mag. Mosd meg a salátaleveleket és vágd vékony csíkokra. Aztán a fehérretket mosd, pucold meg, majd vágd gyufára, de le is reszelheted.
Az olívaolajba keverd bele a fűszereket, majd keverd bele a magvakat is, és utána pár percig hagyd állni. Aztán mindent keverj össze egy salátástálban és kész is.
Acerola, a C-vitaminbomba
2021. december 29.

Hatásai
Egy maroknyi friss gyümölcs vagy csészényi kipréselt lé már hat a láz és hasmenés (vérhas) ellen, többek közt gyulladásgátló és vizelethajtó hatása miatt.
Az acerola fő erénye magas C-vitamin-koncentrációja:
kb. 2 g-ot tartalmaz belőle 100 g gyümölcshús, ami 10-40-szerese a narancsénak!
Bővelkedik még magnéziumban és káliumban, tartalmaz A- és B-vitaminokat, vasat és erős antioxidáns hatású polifenolokat. Egyes tanulmányok kimutatták fertőzések (pl. gombás vagy tbc-fertőzés) ellen kifejtett hatását, sőt állatokon rákellenes tulajdonságát is. Élénkíti a májat és a vesét.
Az acerola fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott (kivéve a néhány adott betegségben szenvedőket) élénkítő és tonizáló hatása miatt. Ami a magas C-vitamin-tartalom jelen-
tőségét illeti: a mellékveséknek nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségük a hormonok szintéziséhez, ennek hiánya állandó és tartós fáradtságot okozhat. A C-vitamin pótlására szolgálhat az acerola rendszeres fogyasztása.
Hogyan és mikor fogyasszuk?
A C-vitamin pótlása többféle módon történhet. Részesítsük előnyben a természetes forrásból származó vitamint (így az acerola cseresznye kivonatát) a szintetikussal szemben a jobb felszívódás miatt. Válasszunk minimum 500 mg acerolatartalmú készítményt, maximum 1000 mg-ig (1 g) terjedően, a szedését két részre osztva, reggel és este.
Bevált mézeskalács recept, képek lépésről lépésre! (TEJMENTES)
2021. december 22.
Kipróbált, bevált elronthatatlan mézeskalács recept kezdőknek és sietős haladóknak. Ráadásul tejmentes, így a tejérzékenyek is fogyaszthatják!
MÉZESKALÁCS Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj
1kávéskanál tört szegfűszeg
Díszítéshez:
Dió, mandula, mogyoró, mazsola, cukros tojásfehérje-hab, vagy tetszés szerint készen vett cukorkák, vagy írókák.
MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉS - lépésről lépésre
A lisztet cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk.
Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híjján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.
A déligyümölcsökről dióhéjban
2021. december 14.
A citrusfélék közül hazánkban a citrom, a narancs, a mandarin, a grépfrút és a pomelo a legkedveltebb.
Narancs
Legendásan nagy C-vitamin-tartalommal bír, emellett tele van glutationkoenzimmel, antioxidánsokkal: karotinnal, flavonoidokkal és limonoidokkal. Ezek együttesen veszik fel a harcot a vírusok ellen, védik a szervezetet a sugárzás ártalmaitól, továbbá képesek hatástalanítani a toxikus nehézfémeket. A narancs a kalciumnak a gyorsan felszívódó, bioaktív változatát tartalmazza.
A narancs rostjai közül a pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Közvetett úton mérsékli a májban történő koleszterinképződést, így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében is nagy szerepe van. Emellett képes megkötni a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezáltal felgyorsítja távozásukat a szervezetből.
Grépfrút
Átmenetet képez a narancs és a pomelo között. Mindkettő zsírégető enzimet tartalmaz, így a fogyókúra sikerességét is támogathatják.
Energia- és szénhidráttartalma csekély (38 kcal, 9,6 g szénhidrát), fogyasztása nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, ezért cukorbetegek étrendjébe is beiktatható. C-vitaminban gazdag (61 mg/100 g), emiatt az immunrendszer őrének nevezik. Megemlítendő B1– és B2-vitamin-tartalma, valamint káliumtartalma is, bár ezek a narancsét nem érik el. A narancshoz hasonlóan a pomelo is tartalmaz antioxidánsokat.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...596061...293