Információk, érdekességek

A fogyás csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát

2022. március 01.

Fotó: gettyimages.com

A túlsúlyos és elhízott felnőttek fogyással csökkenthetik annak esélyét, hogy később vastagbélrák alakuljon ki náluk – számolt be róla a medicalxpress.com tudományos portál.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus és a harmadik vezető rákos halálozási ok a férfiak és nők körében az Egyesült Államokban.

Az Oxford University Press által a JNCI Cancer Spectrum című folyóiratban publikált tanulmány felidézi, hogy az elmúlt három évtizedben világszerte nőtt az elhízottak száma, ami számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is fokozta. Az elhízás a vastagbélpolip (adenóma) és a vastagbélrák ismert kockázati tényezője.

A túlsúlyos és elhízott embereknek általában fogyást javasol az orvosuk. A fogyásnak jótékony egészségügyi hatásai ismertek, de eddig nyitott kérdés volt, hogy csökkenti-e a vastagbél-adenóma, valamint az ebből kialakuló vastagbélrák kockázatát.

A legtöbb tanulmány korábban csak az elhízás vagy a testtömegindex egy adott időben mért értékeivel összefüggésben vizsgálta a vastagbél-adenóma kialakulásának kockázatát, és kevesebb tanulmány kutatta a testsúlyváltozás szerepét.

Az új tanulmány a felnőttkor három időszakában vizsgálta a testsúlyváltozást – fogyást vagy hízást – a vastagbél-adenóma kialakulásával összefüggésben, a prosztata-, tüdő-, vastagbél- és petefészekrák-szűrési vizsgálatban részt vevőknél, saját bevalláson alapuló testsúlyadatok felhasználásával. A vizsgálatban, amelynek célja eredetileg az volt, hogy a szűrővizsgálatok hatékonyságát mérje fel a daganatos betegségekből eredő halálozás megelőzésében, 1993 és 2001 között 154 942, 55-74 év közötti férfi és nő vett részt Amerikában. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya a szűrésekben részt vevők adatait használta fel, akik a vizsgálat kezdetén, majd 3 vagy 5 évvel később ismét vastagbélrákszűrésen voltak.

A kutatók megállapították, hogy a stabil testsúlyhoz képest a felnőttkori testsúlycsökkenés – amit ötévenként legalább félkilogrammos fogyásként határoztak meg – 46 százalékkal csökkentette a vastagbél-adenóma kialakulásának kockázatát. Ez különösen igaz volt a vizsgálat kezdetén túlsúlyos vagy elhízott felnőttekre. A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőttkori súlygyarapodás növelte az adenóma kialakulásának kockázatát, különösen az 5 év alatt 3 kilónál nagyobb súlygyarapodás esetén. A megállapítások a súlycsökkenés és súlygyarapodás tekintetében határozottabban kimutathatók voltak a férfiaknál, mint a nőknél.


A 3 legjobban hizlaló szokás

2022. február 27.

Nemcsak az étrendünk lehet hizlaló, felesleghez vezethet néhány életmódbeli szokás is, amit nap mint nap szinte mindannyian megteszünk. A 3 leggyilkosabb viselkedés, ami nem mellesleg túlsúlyhoz is vezet.  

Közismert hizlaló tényezők az étkezésben:

  • túl sok zsír
  • túl sok cukor, ezen belül is túl sok fehér, illetve az ételekhez feleslegesen hozzáadott cukor
  • túl sok szénhidrát, elsősorban fehér lisztből készült termékek
  • köretként többnyire tészta, rizs, burgonya, kenyér fogyasztása
  • túl kevés rostbevitel
  • összekeverni az éhségérzetet a szomjúsággal (szomjúság esetén is enni, illetve napi 1,5-2 liternél kevesebbet inni
  • túlevés, árubőség, túl sok fogás egyszerre, pukkadásig enni, mértéktelenség
  • főzéssel, sütéssel készült ételek túlsúlya a nyers fogásokkal szemben


Ám az étkezési túlkapások és hibák csak a probléma egyik részét jelentik. A mozgásszegény életmód és a modern életformával együtt járó szokásaink adják a másikat.

1. Stresszes mindennapok, sok túlóra
Első helyen kell említenünk a stresszt, amiről már számtalan könyv és tanulmány bizonyította, hogy hizlal. A szervezetet egyfajta folyamatos készenléti állapot fenntartására kényszeríti, ami hosszú távon súlyos testi-lelki kimerüléshez, apátiához, kiégéshez, függőségekhez és súlyfelesleghez vagy éppen kóros lesoványodáshoz vezethet. Tipikus jelenség, ha valaki stresszevővé válik, mivel az egyik leggyakrabban használt eszközünk, amivel oldjuk a szorongást vagy éppen megjutalmazzuk magunkat, az az étel. Az étkezés által kiváltott örömet már csecsemőként megtanuljuk, amivel nincs is addig probléma, amíg az éhséget csillapítjuk vele. Amikor azonban kórosan kapcsolódik össze más életterületekkel az evés, tehát például bánatunkban, unalmunkban eszünk, vagy éppen azért, hogy csillapítsuk a feszültséget, akkor az így bevitt kalóriákat raktározza a szervezet.

Nem mindegy, hogy a tested vagy a lelked éhes és kimerült. Ismerd fel és azzal foglalkozz, amelyikkel szükséges. A stresszt jobban oldja a sport, egy jó masszázs, a rendszeres jóga vagy meditáció, mint az evés, és nem jár plusz kilókkal sem.


Lilahagyma chutney

2022. február 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Isteni finomság készülhet lilahagymából! A leírtak mellett kínálható még sült húsokhoz vagy akár tésztákhoz is! 

Lilahagyma chutney receptje

Hozzávalók:

    * 1 kg lilahagyma

    * 1 pohár vörösborecet

    * 3 evőkanál olívaolaj

    * 1 evőkanál cukor

    * 1 csipet só

Elkészítés:

A hagymát általában félbe, majd félkarokára szoktuk vágni, de van, aki a gyorsabb eredmény érdekében már magát a hagymát aprítógépben egészen krémesre pürésíti, ízlés kérdése.

Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt a megtisztított és feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk.

Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.


Űzzük el a téli depressziót – hangulatjavító tápanyagokkal!

2022. február 24.

Egyes tápanyagok és oligo-elemek pozitív szerepet töltenek be a szezonális depresszió elleni harcban. Ezért a napi menü összeállításakor részesítsük előnyben azokat az ételeket, melyek bővelkednek bennük. De hangulatjavító összetevőket tartalmazó táplálék-kiegészítőket is választhatunk. Mindkét formában – egészséges életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett – fogyasztásukkal megelőzhető, vagy orvosolható a téli időszakban gyakran jelentkező, rossz kedélyállapot. Kiemelünk közülük néhányat.

Fotó: gettyimages.com1. A triptofán csökkenti a depressziós tüneteket, oldja a szorongást

Az esszenciális aminosavak csoportjába tartozó triptofán elősegíti a szerotonin (boldogsághormon) termelődését a szervezetben, így a rossz hangulat elűzőjeként is ismert. Természetes antidepresszáns, nyugtató, alvást elősegítő hatású.

  • Mely élelmiszerekben található?

Tartalmazzák a proteinben gazdag húsfélék, halak, tejtermékek, tojás…

  • Étrend-kiegészítőként hogyan hat?

Különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal társítva javasolt étrend-kiegészítőként alkalmazni. Például a természetes eredetű triptofán a tengervízből kivont magnéziummal és B6-vitaminnal együttesen hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. 1 kapszula ajánlott belőle esténként, lefekvés előtt. Egy másik hasznos, a fizikai-szellemi erőnlétet egyensúlyban tartó kombináció pld. a sáfrány és triptofán alapú étrend-kiegészítő, ami szintén hat a szerotonin szintre. 1 tabletta bevétele javasolt ebéd előtt.

2. Az ómega-3 zsírsavak elősegítik az érzelmi egyensúly fenntartását

Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak pozitív irányban befolyásolhatják hangulatunkat.  Hozzájárulnak a kognitív funkciók, képességek kibontakoztatásához, a lelki egyensúly eléréséhez.

  • Mely élelmiszerekben találhatók?

Bőven tartalmazzák – a dió, tofu, sötétzöld zöldségek  mellett – a zsíros halak (lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal, édesvízi halak), melyek D-vitaminban is gazdagok. A D-vitamin-hiány többek közt szintén magyarázhatja a fáradtságot és a hangulatromlást. Mivel a tenger melletti országokhoz képest hazánkban a halfogyasztás jelentősen kisebb mértékű, kiemelten fontos, hogy hetente legalább háromszor fogyasszunk halat – állítják a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek.

  • Táplálék-kiegészítőként hogyan hatnak?

Az ilyen kapszulák halolajat tartalmaznak, melynek több mint 90%-át alkotják az ómega-3 zsírsavak. Továbbá társíthatják mézfűvel (citromfűvel), melatoninnal, magnéziummal, B6-vitaminnal. Ilyen étrend-kiegészítők összetevője lehet még lenmagolaj vagy borrágófű, melyek a megfelelő arányban tartalmazzák a legjobb telítetlen zsírsavakat.


Paradicsomleves

2022. február 21.

Már óvodás korom óta nagyon szeretem, ismerem már azóta az olasz változatot is. Nekem mégis a hagyományos, menzás ízvilágú a favorit, szigorúan betűtésztával!  

Paradicsomleves:

Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé (vagy 1 nagy paradicsompüré konzerv higítva vízzel),
1 kis fej hagyma,
zellerzöld,
3-4 kanál cukor,
csipet só, bors,
4 kanál olaj,
1 kanál liszt,

levestészta - betűtészta 

A paradicsomlevet felteszem főni! Beleteszem a krémesre darált hagymát és a zellerzöldet, ízesítem cukorral, csipet sóval és borssal. Kb. 15 percig főzöm,ezután hozzáadom a tésztát. Ha megfőtt az olajból és a lisztből rántást készítek. Még egyszer felforralom, majd lezárom! 

Tipp: Betűtésztát nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni!

A rántás nélküli változatban egy burgonyát és az egész hagymát főzzük meg a paradicsomlében, és azt pürésítve sűrítjük be a levest. Ez a gluténmentes változat. Zellergumót is adhatunk hozzá, ha szeretjük a zelleresebb ízt. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...565758...293