Információk, érdekességek
6 boldogító étel - Endorfin (boldogsághormon), amivel megúszod az őszi depressziót!
2024. szeptember 18.
Hivatalos nevén endorfin, népszerű nevén boldogsághormon. Mi az endorfin? Különleges, fehérje jellegű anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az őszi-téli nyomottságot.
Ma egy picit ízelítőt kapunk az őszi napokból. Ha megjön az igazi ősz, sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak.
Mi az endorfin? – Az agyban termelődő fehérje jellegű, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelősek.
6 hatásos boldogító étel őszi napokra:
Ezek az ételek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését. Ezek az ételek nem tartoznak az egészséges táplálékok sorába – de mégis boldogabb velük a világ. Aki nyakló nélkül fogyasztja ezeket, az egészen biztosan súlyos szeretet-hiánytól szenved. Ám a borongós napokon ezekből egy-egy falatka csak javít közérzetünkön.
- érett és lágy sajtok, - Ebből néhány falatka – például szőlőszemmel vagy savanyú szilvával fogyasztva teljesen elveszi az étvágyat – míg ha bezabálunk belőle, tönkretesszük a fogyókúrát és stresszessé válunk!
- a vörösbor – azok az emberek, akik gyerekként kevés simogató szeretetet kaptak, felnőtt korukban hajlamosak alkoholistává válni. Az alkohol ugyanis endorfint termel, akárcsak a simogatás. Aki azonban este, vagy alkalom szerűen egy-egy pohár vörösborral vidítja fel magát, tett egyet egészsége és jókedve érdekében!
- joghurt- kefir, a tejföl – a tejtermékek közül azok, melyek élő flórát tartalmaznak, nagyon jótékonyan hatnak nem csak emésztésünkre, hanem teltségérzetünk által a boldogságunkra is! Egy pár korty kefir ráadásul a csokizási vágy ellen is kiváló!
- az érlelt és füstölt húskészítmények – Észrevetted már, hogy a férfiak csokizás helyett néha egy darab házi kolbásszal vigasztalódnak? Ennek az az oka, hogy a füstölés és a pácolás által keletkező ízek ugyancsak az endorfin termelésre hatnak.
- élesztős ételek – sütemények – Ha egy szerelmi csalódott csajt megkérdezel, mi jobb egy pasinál, a válasza valószínűleg az lesz: egy süti (vagy kettő – vagy egy malomkeréknyi torta!) A tortákban nem csupán a cukor, de az élesztő is endorfint termel, tehát, ha élesztőt tartalmazó ételt fogyasztunk, azzal is elérhetjük a vágyott hatást.
- édességek, csokoládé, kakaó – az édességek mindegyike közismert „boldogság forrás”.
Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?
2024. szeptember 13.
A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően.
1. A sejtek éhsége
Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.
– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…
2. A szem éhsége
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.
– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…
3. A fül éhsége
Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…
– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.
Búza finomság
2024. augusztus 28.
Búza édesen, aszalt gyümölcsökkel! Bizonyos népek karácsonyra készítik ünnepi ételként.
A búzát glutén érzékenységben szenvedők semmilyen formában nem fogyaszthatják.
Hozzávalók:
4 csésze búza tisztítva, megmosva, egy éjszakán át áztatva
2 csésze mazsola megmosva
2 csésze dió
különféle befőttek
méz
2 csipet tengeri só
Elkészítés:
A búzát puhára főzzük, kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben. Ha kész, tiszta konyharuhára terítjük szikkadni. Egy csészényit félreteszünk. A többihez hozzátesszük a diót és a mazsolát és kis lyukú húsdarálón, vagy aprótógépben ledaráljuk. A félretett főtt búzát hozzákeverjük, esetleg kevés mézet is teszünk bele. Kis tálkákba adagoljuk, különféle befőttekkel.
Harmonet tipp: a mazsolát akár datolyával is pótolhatjuk, különleges ízt kapunk.
A délszláv népeknél elmaradhatatlan karácsony esti étel, Magyarországon azonban az új kenyér ünnepén, akár kenyér helyett, desszert gyanánt is kipróbálhatjuk.
Mi micsoda? A mogyoróvaj
2024. augusztus 23.
Minden amcsi filmben legalább egy főhős, legalább egy alkalommal eszik belőle. Úgy tűnik, ami nálunk a lecsó, az az Amcsiknak a mogyoróvaj. Nemzeti eledelük valóban helyi találmány, és nem más, mint a végtelenül prűd müzlimogul, Kellog kezdte el gyártani.
Fontos – NEM édes!
Ne keverd össze a mogyorókrémmel, ez ugyanis egyáltalán nem édesség, hanem egy kellemes, sós jellegű, igen tömény étel. Ha még nem ettél, semmiképp ne valami Nutella jellegű édességre gondolj. Olyasmi, mint a ledarált mogyoró – és az is! Vannak darabos és vannak egész krémes kiszerelésű mogyoróvajak. Van, amelyik tartalmaz hozzáadott cukrot, sőt vannak kifejezetten sózott, ízesített változatok is a boltok polcain, tehát ha vásárolunk belőle, érdemes elolvasni a cimkét.
A mogyoróvaj eredete
A mogyorót már a XV. században használták ételek ízesítésére: főleg húsokra reszelték, vagy krémes szószokba hintették. Az amerikai polgárháború idején pedig a katonák zabkásáját bolondították meg mogyoróval. Egy fizikus 1890 táján arra bátorította egy élelmiszer forgalmazó cég tulajdonosát, hogy kezdjen el őrölt mogyoróból készült krémet gyártani. Az ugyanis a benne található gazdag tápérték és magas protein miatt roppant jót tenne a szegény sorban élők fogainak, hiszen ők nehezen jutnak húshoz. A gyártást a világhírű W. K. Kellog kezdte el az 1800-as évek végén Michiganben. Aztán Kellogék hamarosan átnyergeltek a reggeliző pelyhek világába, de a mogyoróvaj gyártása szerencsére nem szakadt meg.
A nagy berobbanásra azonban közel 100 évet kellett várni és csak 1922-ben kezdődött el az általunk is ismert krémes, ízletes finomság gyártása.
Tegyük el a nyár ízeit!
2024. augusztus 23.
Most van a szezonja a baracknak paradicsomnak, szilvának, paprikának és még megannyi vitamindús és zamatos gyümölcsnek, zöldségnek. Többféle módszerrel tartósíthatjuk ezeket a szezonális finomságokat, ha később is szeretnénk élvezni az ízüket és a bennük található értékes tápanyagokat, vitaminokat. A különböző módszereknek azonban más-más jellegzetességei vannak, és az sem mindegy, melyik, mennyire őrzi meg az eltett gyümölcs vagy zöldség eredeti tápértékét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a tartósítási eljárások bemutatásával segít az optimális választásban. bb sót és cukrot tartalmaz!
Fagyasztás
A fagyasztott élelmiszerek hőelvonás útján tartósított élelmiszerek, amelyek így jóval hosszabb ideig elállnak, mint a frissek. A hőelvonás azért tartósít, mert minimalizálja a termékben lévő csíraszámot. A hűtés hatására ugyanis a mikróbák „hibernálódnak”, azaz anyagcseréjük, életfolyamataik, szaporodásuk először csökken, majd végül megáll, de nem pusztulnak el! Többek között ezért nem szabad a már egyszer kiengedett ételt újra lefagyasztani!
A hőelvonás jelenthet hűtést, amikor a terméket 0-10 Celsius fok között tartjuk, magyarul hűtőbe tesszük, de nem fagyasztjuk le. A másik módja a fagyasztás, amikor a hőmérsékletet fagyáspont alá visszük, így a termék víztartalma megfagy. A fagyasztott élelmiszer minőségét jelentősen befolyásolja, hogy milyen gyorsan történik meg a fagyasztás. A többnyire otthoni körülmények között kivitelezhető lassú fagyasztással az élelmiszer, pl. gyümölcs szöveteiben kevés, de nagyméretű jégkristály keletkezik, amelyek nyomást gyakorolnak a sejtfalakra és ezzel szerkezeti károsodást okoznak. Ilyenkor a felengedés után a megrepedt sejtfalon keresztül a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó sejtfolyadék kifolyik, emiatt a termék hasznosanyag-tartalma csökken.
Ezért célszerű a kiolvadt gyümölcsből kifolyó levet összegyűjteni és felhasználni, mert sok értékes anyagot tartalmaz. Az ipari keretek között zajló gyorsfagyasztás során viszont nincs idő nagyméretű jégkristályok kialakulására, ezért a sok, apró jégkristály egyenletesen oszlik el a szövetekben, és nem okoz szöveti károsodást, így a hasznosanyag-veszteség minimális.
Fontos tudni, hogy vizsgálatok bizonyítják: a friss élelmiszerek tápértéke nem tér el lényegesen a fagyasztott változatukhoz képest. A friss, a hűtőben tárolt és a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma között sincs nagy különbség!
Befőzés
Talán a legelterjedtebb házi tartósítási módszer, amivel nem csak a termesztett növényekből, hanem a vadon élőkből is finom szörpöt, lekvárt készíthetünk ld. bodzaszörp, csipkebogyólekvár. A befőzéshez minél frissebb alapanyagot használjunk, a gyümölcslevek, -ízek készítéséhez a 100%-ban, a dzsemekhez 80−90%-ban, a befőttekhez a 75%-ban érett gyümölcs a legjobb! Nagyon ügyeljünk a tisztaságra és a befőttesüvegek csírátlanítására. A hőkezelésen (főzésen, sütésen) kívül az otthoni tartósítószerekhez soroljuk a cukrot, a sót, az ecet- és citromsavat, amely a pektinnel együtt is jól használható, illetve az egyéb segédanyagokat pl. szalicilt, a nátrium-benzonátot vagy az aszkorbinsavat. Bár a szalicilátok még sok háztartásban ott vannak, kerüljük a használatukat, mert gyomorfekélyt okozhatnak és az erre érzékenyeknél allergiás tüneteket, akár asztmás rohamot is kiválthatnak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...285