Információk, érdekességek

Háromféle halas fogás - kezdő háziasszonyoknak

2019. január 11.

Szeretnéd elkápráztatni a kedvesed vagy a családod? Íme 3 egyszerűen elkészíthető halas étel amivel a kezdők sem vallanak szégyent! Légy bátor és próbáld ki, menni fog!  

1. Sült pangasius zöldfűszeres mártással

Hozzávalók: 4 szelet pangasius filé, só, bors, 4 dl tejszín, 1 ek. étkezési keményítő, 2-2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld és snidling, 1-2 gerezd fokhagyma

A halat megtisztítom, megmosom, sózom és borsozom. Fóliába csomagolom őket egyesével és egy tepsire téve 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.

Mártás: a tejszínt felmelegítem, folyamatos keverés mellett besürítem a keményítővel és beleszórom a zöldfűszereket ill. a fokhagymát.

A rizzsel vagy krokettel tálalom!

2. Fenyőmagos bundában sült afrikai harcsa

Hozzávalók: 4 szelet afrikai harcsa filé, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 3-4 ek. fenyőmag

A halat megtisztítom, sózom és félreteszem. Előkészítem a panírozáshoz szükséges liszet, felvert tojást és a zsemlemorzsát. A morzsába durvára tört fenyőmagot szórok, azzal bundázom a húst.
Egy serpenyőbe olajat teszek és közepesen melegen megsütöm benne a halat. Szalvétára szedem és leitatom a felesleges zsíradékot.

Vegyes zöldsalátát kínálok hozzá!


Januári fogyókúra: így tartsuk be az újévi fogadalmunkat

2019. január 07.

Január a nagy fogadalmak időszaka, amikor is a legtöbben a súlyfeleslegüktől szeretnének megszabadulni. Februárra azonban mégis elfogy a lendület, és a kitűzött célokat csekély mértékben vagy egyáltalán nem sikerül elérni. De vajon mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének alábbi tanácsaival sikerre viheti a fogadalmát.

Ezért nem szabadulunk a kilóktól

Talán mind tettünk már újévi fogadalmat január elsején, amelyet az első két hétben gond nélkül sikerült is betartanunk, de utána mégis alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Ez különösen veszélyes akkor, ha épp súlyvesztés a célunk, mert amellett, hogy a sikertelenség kedvünket szegheti, nemcsak hogy visszatérhetünk a fogadalmunk előtti súlyunkhoz, de még felül is múlhatjuk azt. A probléma abban gyökerezik, hogy sokan valójában még nem állnak készen arra, hogy megváltoztassák a rossz szokásaikat, illetve olyan célokat fogalmaznak meg, amelyeket szinte lehetetlen megvalósítani.

Tűzzünk ki reális célokat!

A sikertelenség nemcsak a testsúlyunkra, de a közérzetünkre és az önbecsülésünkre is komoly hatást gyakorol. „Ahelyett, hogy azt mondjuk, egy év alatt le fogok adni 30 kilót, tűzzünk ki rövidebb távú célokat! Határozzuk meg a fogyás mértékét heti fél-maximum egy kilogrammban, ami még a szervezetünk számára is biztonságos és könnyen tartható” – figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Ráadásul a mérsékeltebb, de folyamatos súlyvesztéssel kisebb az esélye annak, hogy a leadott kilók újra visszaszökjenek. „Jelenleg a magyar felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A rendszertelen étkezés, a reggeli elhagyása, a kalóriában gazdag ételek fogyasztása és az inaktív életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy súlyfelesleg alakuljon ki. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, olyan jó szokásokat kell kialakítanunk, mint a mindennapos reggelizés vagy heti két-három óra sportolás, ez pedig nem megy egyik napról a másikra” – int türelemre az elnök.


Vörösáfonyás-narancsos-gyömbéres chutney

2019. január 03.

Hagyományosan ezt a chutney-t pulykasült mellé fogyasztjuk, de nagyon jól illik svéd húsgolyóhoz vagy hideg, főtt sonkához is. Vadraguhoz is adható a főzés vége felé, hogy gyümölcsös ízt kapjon.  

Hozzávalók:

5 cm friss gyömbér, felszeletelve
1 kis rúd fahéj darabokra törve
3 szem egész szegfűszeg
500 g friss vörös áfonya
500 g savanykás alma, meghámozva, magháza nélkül, feldarabolva
120 g szárított vörös áfonya
1 narancs leve és reszet héja
300 g kristálycukor 400 ml fehérborecet

Elkészítése:
1. Helyezzük a gyömbért és a fűszereket egy kb. 12 cm-es muszlindarabra. Csücskeit fogjuk össze, és kössük meg szorosan konyhai zsineggel.

2. A muszlinba kötött fűszereket és az összes többi hozzávalót tegyük lekvárfőző fazékba vagy nagy lábasba. Kis lángon melegítsük, amíg a cukor feloldódik.


Piszok jó pikáns pipi

2018. december 28.

Mézben, joghurtban és sörben fürdőznek a Cayenne-borssal feltüzelt csirkecsíkok.  

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 dl sör
2 ek joghurt
1 ek mustár
citromlé
2 ek méz
olívaolaj

bors
Cayenne-bors

Elkészítése:
A csirkemellet felcsíkozzuk, a hagymát durván felaprítjuk.

Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk a hagymát, hagyjuk, hogy kicsit odakapjon. Ezután beletesszük a csirkecsíkokat, jól megsózzuk, és hagyjuk sülni. 

Ha már majdnem átsült (próbaképp egy darabot kikapunk, félbevágjuk, majd visszadobjuk vagy inkább megesszük), hozzáadjuk a mustárral és citromlével összekevert joghurtot, a mézet, megszórjuk borssal és Cayenne-borssal, majd rálocsoljuk a sört. 

Hagyjuk a tűzön addig, míg a lé nagy része elfő, aztán tálalhatjuk is: rizs vagy krumplipüré passzol mellé.


Biztonságos, minőségi, gluténmentes vendéglátás

2018. december 27.

A fotók illusztrációk: unsplash.comEgy gluténmentesen élőnek az otthonán kívüli étkezés kihívást jelent, mivel a sok vendéglátó nincsen tisztában pontosan a lisztérzékenység jelentésével. Nem tudják, hogy egy glutén-érzékeny ember milyen ételeket ehet, és milyen ételekkel még csak nem is érintkezhet az általa kiválasztott éttermi menüsor.

A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete többek között e problémák megoldásában kíván segíteni, hogy a különleges diétát tartók is biztonságban érezhessék magukat a hazai vendéglátóhelyeken.

A magyar lakosság kevesebbet jár étterembe és kevesebbet költ üdülésre és pihenésre is, mint Európa más országának polgárai. Az azonban igaz, hogy ha egy gluténmentesen diétázó rátalál egy olyan helyre, ahol szívesen látják, és meggyőződött arról, hogy a tulajdonos, az étterem vezetője, a séf és a pincérek valamennyien tisztában vannak a diétájuk részleteivel, tudják, mire van szüksége – nagyon gyorsan törzsvendég lesz, és soha nem egyedül tér majd vissza. Számukra a házon kívüli étkezés valódi élményt, nem egyszer újdonságot jelent.

A legfontosabb szempont, ami szerint az érintettek választanak, az az, ahogy az étterem, a szálloda, a cukrászda, a pizzéria már az első találkozás alkalmával tud-e bizalmat kelteni, a személyzet minden tagja tud-e helyesen és meggyőzően válaszolni a vendégek kérdéseire. Ha egy gluténmentesen diétázó étterembe megy, vagy beül egy kávézóba, rendszerint nincs egyedül, családtagjaival, barátaival, munkatársaival szeretne együtt lenni, és közös döntéssel olyan helyet választanak, ahol a gluténmentes diéta titkaival és legapróbb részleteivel is tisztában vannak.

Azok, akik valamilyen krónikus betegségben vagy élethosszig tartó állapotban szenvednek, összetartanak, egymást segítő közösséget alkotnak. A speciális diétázók körében a jó és biztonságos helyek, ételek és szolgáltatások híre gyorsan elterjed és messzire eljut. Ráadásul ők a hűséges vendégek közé tartoznak, nagyon boldogok, ha egy jó, megbízható helyre rátalálnak, és rendszeresen visszatérnek majd.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...127128129...304