Információk, érdekességek

Sütemény tojás nélkül? – recepttel

2022. október 28.

Fotó: 123rf.comFejtörést okozhat, ha tojásallergia miatt mellőznie kell ezt az alapanyagot a sütések során. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusának praktikus tanácsai azonban azt bizonyítják, hogy ha a tojást a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük, akár még az eredetinél finomabb, változatosabb desszerteket is készíthetünk.

Biztos helye van az összetevők listáján

Alig akad olyan sütemény recept, amiből ez az alapanyag hiányozna. A tojás a sokak által kedvelt teakekszek, muffin és piskóta nélkülözhetetlen összetevője – legalábbis így gondoltuk eddig, de hamarosan látni fogjuk, hogy tojás nélkül sem lehetetlen süteményeket készíteni. A tojás elsősorban kötőanyagként szerepel a receptekben, vagy levegősebbé, lazábbá teszi a tésztát, mint a piskóta esetében. Helyettesíteni is ennek megfelelően tudjuk, attól függően, hogy melyik funkcióját kell kiváltanunk a süteményekben.

Tojás helyettesítése zöldségekkel, gyümölcsökkel és mogyoróvajjal
Süteményekben nagyon jól használható tojáshelyettesítők a különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült pépek és a mogyoróvaj. Utóbbit jellegzetes íze miatt megfontolandó, mibe rakjuk, de nagyon különlegessé teszi a süteményeket. Főként ragasztó funkciót lát el, mint a tojássárgája.
A gyümölcs- és zöldségpépek lazítóként vannak jelen pl. egy muffinban, szaftos kevert süteményben vagy teakekszben. Puhává, szaftossá teszik a tésztát! Erre a célra kiválóan megfelel (1 tojás helyettesítésére) pl. 100 gramm főtt pürésített bab, 100 gramm sült pépesített sütőtök vagy 100 gramm főtt pépesített cukkini.
– 50 gramm áztatott, turmixolt datolyával, 50 grammnyi almapürével, 100 grammnyi pépesített banánnal válthatunk ki 1 db tojást. Hogy biztosan tökéletes legyen az eredmény, zöldség-, gyümölcspépek esetén érdemes más tojást helyettesítő anyagot, pl. lenmagot vagy chia magot, esetleg mogyoróvajat is használni.

Tipp! Ha gyümölcspépet használunk, az édesítő mennyiségét is csökkenthetjük a süteményekben. Extra pozitívum még, hogy a pépek használata mellett kevesebb zsiradék (margarin, vaj, olaj, zsír) hozzáadása javasolt a tésztákhoz, hiszen a sok nedves összetevő az állagot is megváltoztatná.

Piskótához szódabikarbóna

Kevert tésztákban, piskótákban, kenyerekben térfogatnövelés céljából nagyon jól működő praktika, ha a tojást a következő összetevőkkel helyettesítjük: 1 teáskanál sütőpor + 1 teáskanál szódabikarbóna + 1 evőkanál almaecet/frissen facsart citromlé (vagy 1/2 evőkanál 10%-os ecet) + 1-2 evőkanál olaj (receptfüggő) = 1 tojás

Fontos! Ha szódabikarbóna szerepel egy receptben: ahhoz, hogy tökéletesen kifejthesse hatását, szükséges a “savas” közeg – ezért használjunk almaecetet, citromlevet vagy háztartási ecetet.

Hogy hogyan is néz ki pontosan a gyakorlatban, Szarka Dorottya saját, jól bevált receptjének leírását követve mi magunk is tesztelhetjük.


Ha a gyereknek reggeliundora van

2022. október 16.

Fotó: gettyimages.com

Mindennap ugyanaz a cirkusz: a gyerek durcáskodik, ha elé tesszük a reggelit, mi pedig erősködünk, hogy egye meg a vajas kenyerét felvágottal, zöldséggel vagy mézzel,lekvárral. De sehogyan sem ízlik neki, miközben a kakaóját is immel-ámmal issza meg. És így indul az iskolába. Vajon miért csinálja ezt a gyerek?

Reggelizz úgy, mint egy király

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és a felhasznált kalóriamennyiség 25 %-át kell tartalmaznia. Felnőttek, gyerekek egyaránt profitálnak belőle, ha kellő időt szakítanak az elfogyasztására. Ami a gyerekeket illeti: egy kiadós, tápanyagokban gazdag reggelinek köszönhetőek sokkal jobban tudnak figyelni később az iskolában és ha az egész napi menü megfelel az egészséges táplálkozás szabályainak, nem kell a súlyuk miatt sem aggódniuk. Mégis, gyakran előfordul, hogy a gyerek nem akar enni reggel. Miértünkre sokszor csak annyit válaszol, hogy egyszerűen nincs hozzá kedve, még álmos, vagy röviden odaveti: „nem vagyok éhes”. Mit tegyünk ilyenkor? Íme néhány magyarázat és lehetséges megoldás:

  • Ha az előző napi vacsorát túl későn fogyasztotta, vagy az nagyon kiadós volt

Pizza vagy hús krumplival, sütemény, fagylalt – mindez például sok lehet a gyereknek vacsorára. A gyerekeknek kevesebb és nem olyan fajsúlyos ételekre van szükségük este, mint olykor a felnőtteknek.  Hús például nem feltétlenül szükséges a napnak ebben a szakában, ha fogyasztottak belőle délben. Ahhoz, hogy felkeltsük az étvágyat reggel, tanácsos könnyíteni az előző napi vacsorán – lehet az egy kedvelt főzelék egyszerű feltéttel, különféle saláta, ízesítve, tejtermék, desszertnek gyümölcs. És persze lehetőleg azonos időben, a kora esti órákban fogyassza el a gyerek.


Kicsiknek ne adjunk mogyorót, mandulát, pisztáciát

2022. október 15.

„Erre csörög a dió, erre meg a mogyoró” – ismerős a gyerekdal mindenkinek. Amilyen barátságos a dal, olyan veszélyes lehet a mogyoró vagy a dió a kisgyermekek számára.

Fotó: pixabay.comÉs ebben az esetben nem az allergiáról van szó, hanem arról, hogy a félrenyelt egész mogyorók, pisztáciák, kesudiók, diók és a hasonló nassolnivalók akár műtéthez is vezethetnek.

Szájba, orrba, fülbe kerülhet

A kisgyermekek kreatívak, mindent a szájukba vesznek, orrukba tesznek, fülükbe raknak. A mogyoró vagy a pisztácia mérete a legveszélyesebb tartományba esik, ugyanis a szájba vett finomságokat félrenyelve, azok a kisgyermekek légútjaiba kerülnek, amit méretükből eredően éppen el tudnak zárni.

Egy ártalmatlan félrenyelés is nagy bajt okozhat, ha mogyoró vagy hasonló nassolnivaló jut a légutakba; ennek pedig a kisgyermekeknél viszonylag nagy a kockázata. Ők még nem tudják a mogyoróféléket tökéletesen megrágni, és nevetés vagy egyéb ok miatt könnyen félrenyelhetik azokat.

Ijesztő tünetek akár másnap is

Ha megtörtént a baj, a tünetek ijesztőek: a gyermek köhögő-rohamot kap, elsápad, elkékül a bőrszíne. Különösen riasztó ez a tünetegyüttes akkor, ha mindez a mogyoró vagy pisztácia – sokszor észre sem vett – félrenyelése után több órával vagy netán több nappal következik be, amikorra a félrenyelt mogyoró vagy pisztácia a légutakban átnedvesedve épp akkorára duzzad, hogy egy adott tüdőrészt elzár. A szülők ilyen esetben azt sem tudják, hogy mire gyanakodjanak… Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni vagy az ügyeletet hívni! Egyes esetekben műtéti megoldáshoz kell folyamodni.

Maradandó károsodást is okozhat

A légcsőbe vagy főhörgőkbe került idegen testek, így a mogyorófélék is, gyulladást idéznek elő és a tüdőszövet maradandó károsodásához, pusztulásához vezethetnek.

Ha arról van szó, hogy idegen test kerül a kicsik légcsövébe vagy valamelyik hörgőjébe, akkor az esetek mintegy 99 %-ában mogyoróról, pisztáciáról van szó!

Jobb tehát az elővigyázatosság, 5-6 éves kor alatt nem szabad a kisgyermekeknek egész mogyorót, pisztáciát, kesudiót, diót adni! Csokoládé vásárlásakor sem jó választás az egész mogyorót vagy nagyobb manduladarabokat tartalmazó finomság.


Kedvenc őszi gyümölcsünk kellemetlen tüneteket okozhat

2022. október 05.

Fotó: pixabay.com

Ősszel indul az almaszezon, ilyenkor frissen magában, kompótként vagy süteményben is sok almát fogyasztunk. A változatos felhasználhatóság ellenére sokan mégis kénytelenek a népszerű gyümölcsöt száműzni az étlapról, az érintettek közt pedig többségben vannak a nyírfapollen allergiások. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi az összefüggés oka.

Milyen tüneteket okozhat az alma?

Nyírfapollen allergiások körében, a többi allergiához képest viszonylag gyakori a keresztallergia előfordulása. Ez azt jelenti, hogy ha a pollenallergiás személy bizonyos ételeket fogyaszt, akkor különböző panaszai jelentkeznek. A keresztallergia tünete lehet ajakduzzanat, viszkető, égő érzés a szájüregben, torokviszketés is. A panaszok kellemetlenek, zavaróak, ezért idővel jellemző, hogy a bizonytalan tünetek miatt a betegek egyre több élelmiszer fogyasztását mellőzik.

Nyírfapollen allergiások esetében az alma mellett tüneteket okozhat a mogyoró, dió, mandula, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack és burgonya is.

Hasonló szerkezetű anyagok

A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlósága. Jelen esetben a nyírfapollen és az alma fehérjék kémiai szerkezete közötti eltérés olyan kicsi, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Ilyenkor azonban nem a szénanáthás tünetek erősödnek fel, hanem az adott étel fogyasztása során az említett szájüregi tünetek jelentkeznek. A panaszok bármikor kialakulhatnak az év során, nem kizárólag nyírfapollen szezonban.

Nyírfapollen allergiásoknál a leggyakoribb

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb, előfordulása megközelíti a 30 százalékot.

Ételallergia vagy keresztallergia?

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szájüregi tünetek kapcsán felmerülhet az ételallergia gyanúja is. Ilyen esetben egy teszt elvégzésével vizsgálható, hogy az adott beteg esetében ételallergia vagy keresztallergia áll-e a háttérben. Az IgE alapú multiplex allergiateszt azt is megmutatja, hogy pontosan melyik élelmiszerekkel szemben áll fenn keresztallergia, így a továbbiakban csak annak a fogyasztását kell mellőzni, a többit nem kell feleslegesen száműzni az étlapról.


Táplálkozási tanácsok savas reflux, gyomorégés ellen

2022. október 05.

Égő érzés, amely a nyelőcsőben a gyomorból történő savas visszafolyás hatására keletkezik. A reflux a magyar lakosság  mintegy 30%-át érinti. Időszakosan jelentkezik, és ha nem túl súlyosak a tünetek, a legtöbb esetben megfelelő táplálkozási szokásokkal segíthetünk rajta.

Fotó: 123rf.comA gyomor savat termel a táplálék megemésztésére, és ha mennyisége emelkedik,  kellemetlen égő érzést okoz, ami hosszú távon károsíthatja  a  nyelőcső nyálkahártyáját is. Az egyik gyakori emésztési probléma, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és emiatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás és égő érzés megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája képes regenerálódni.

Milyen okok lehetnek?

Egyes dietetikusok 4 fő okot különböztetnek meg: mechanikai, kémiai, idegi és táplálkozási jellegűt.

A mechanikai okok közé tartozik a rekeszsérv (hiatus hernia – a gyomor egy részének áthaladása a rekeszizmon). A túlzott hasi nyomás a túlsúllyal, székrekedéssel, túlevéssel vagy rossz (pl. görnyedt) testtartással hozható összefüggésbe. A kémiai okok között szerepelnek az ún. antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek (bizonyos antidepresszánsok, szorongásoldók, antihisztaminok stb.), a növényvédőszer-maradványok, valamint a dohány és az alkohol, amelyek hozzájárulnak a nyelőcső alsó záróizmának ellazulásához. 

Idegi ok lehet a fizikai és/vagy pszichés stressz. Végül bizonyos élelmiszerek lassítják a gyomor kiürülését és/vagy elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását.

Táplálkozási jó tanácsok

AMIT KERÜLNI KELL

Nem megfelelő mennyiségű és minőségű ételek/táplálkozási szokások, melyek lassítják a gyomor kiürülését:

– bő zsírban és/vagy olajban sütött/főzött ételek

– túl kiadós fogások

– nem megfelelően megrágott étel

– nagy mennyiségű folyadék fogyasztása étkezés közben

Élelmiszerek, amelyek elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását:

– Kávé, kóla és energiaital a koffein miatt

– Csokoládé a teobromina hatóanyag miatt (különösen kerülendő: étkezés végén a kávé egy darab csokoládéval!)

– Egyes növényvédőszer-maradványok ún. antikolinerg anyagai bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben

A nyelőcső nyálkahártyáját irritáló élelmiszerek:

savas élelmiszerek: ecet, citrom, narancs, pomelo (citrancs), paradicsom, rebarbara…

– ropogós élelmiszerek: kenyér héja, kétszersült, puffasztott gabonafélék, bizonyos nyers zöldségek

– csípős fűszerek

– nyers hagyma, fokhagyma


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...535455...304