Információk, érdekességek

4 szuper fagylaltrecept a nyárra - Fagyi házilag!

2023. július 31.

Van annak valami varázslatos hangulata, ahogy az ember a mélyhűtőből a saját fagylaltját kínálja. Sokfélét készíthetünk, ilyenkor úgyis elfogy mind pillanatokon belül. Legyünk bátrak az ízek kiválasztásánál! Készítsd el a saját fagyidat, ami számodra a legfinomabb lesz!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Narancsos-mandarinos fagylalt

Verjünk kőkemény habbá egy fél literes habtejszínt. Öt-hat hatalmas narancs héját reszeljük le, nyomjuk ki a levüket, és jó néhány mag nélküli mandarint pucoljunk meg. Ha nagyon vékony a hártyájuk: rajtuk lehet hagyni, de tényleg csak akkor, különben szedjük le a mandaringerezdekről azt is, és vágjuk őket össze. Tegyünk hozzájuk három nagy kanál finom gyümölcsös jellegű mézet, egy csöpp fahéjat és kevés reszelt szerecsendiót.

Ezt a masszát nagyon óvatosan keverjük a tejszínhabhoz. Ha van fagylaltgépünk, tegyük bele az egészet - ha nincs, ahogy nekem sincs, egyszerűen tegyük a mélyhűtőbe, és 15-30 percenként keverjük át, hogy egyenletesen szilárduljon.
Van, aki szereti, ha étcsokoládé-forgácsot, pirított mogyorót teszünk bele - én inkább a tetejére teszek pirított pisztáciát vagy mandulaforgácsot, amikor tálaljuk.

Édes, hűvös magvak

Ezek lehetnek apróra tört diószemek, puha, édes mandula, zöld árnyalatú pisztácia, ropogós mogyoró vagy akár zsíros-nehéz kesudió is. Sőt: keverhetjük őket egymással.

Én a legjobban úgy szeretem, ha közepesen durvára töröm a mogyorót, mondjuk, és egy serpenyőbe szórom. Ahogy melegítem, barnacukrot szórok rá, jó két-három marékkal a tizenöt dekányi mogyoróhoz. Amikor az egész illatos, sűrű, karamelles masszává válik, akkor üveglapra simítom és kihűtöm. Egészen apróra darálom a grillázst - hiszen az lesz belőle, és hozzákeverem a szokásos fél liternyi habtejszínből készült kemény habhoz. Nagyon jól áll neki egy apró pohárka sherry is, nyugodtan csorgassuk mellé, és így tegyük a mélyhűtőbe. Persze ezt is kavargassuk át gyakran, hogy egyformán hűljön.


5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2023. július 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.  

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.

Tehát valóban célszerű a „napi ötször” szabályt követni és becsempészni az étrendbe a friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Milyen lehetőségek vannak az egy-egy szem gyümölcs beiktatásán és az ebédhez fogyasztott salátán túl?


A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat

2023. július 13.

48441171 - bread.

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend – állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.

A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget. Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található. Nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk, azaz rezisztens az emésztéssel szemben.

A kutatók megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra. A kutatók székletátültetést is végeztek mikrobák nélküli egereken, és azt találták, hogy csak azoknál alakult ki magas vérnyomás, amelyek alacsony rosttartalmú mikrobák befogadói voltak.

„Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét” – hangoztatta David Kaye professzor, az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, a tanulmány társszerzője.  

„A tanulmány egyik páratlan felfedezése az, hogy a bél bakteriális profilja, a mikrobiom szorosan összefügg a magas vérnyomással” – tette hozzá


Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital komponensei

2023. július 08.

Az emberiség ősi itala. Finom, hűsít, vidít. Na, de egészséges-e, hizlal-e vagy sem? A sör készülését figyelemmel kísérve megtudhatjuk! Rituális élvezet nagykorúaknak.  

Az első sörök
A sör ősrégi ital. Vannak rá adatok, hogy már az ó-egyiptomiak is főztek sört. Az első ilyen, becslések szerint Kr.e. 3500-ban történt. A sör fennmaradásának egyik előnye és oka, hogy fertőtlenít, s a víz forralása miatt biztonságosabb volt fogyasztani, mint a szimplán felhúzott vizet. Az egyiptomiak söre savanykás volt, és nem tartalmazott komlót, ami a sör mai fogalmához, illetôleg a mai sör zamatához, elvárásainkhoz szorosan hozzátartozik. Komlót a sörfőzéshez csak a 12. század óta használnak. Viszont elsöprő eredménnyel.

Az alapanyagok
A sörfôzés a házi iparból nagyipari ággá fejlődött. Mai söreink két fô alapanyaga az árpamaláta és a komló. A maláta teszi sokak szerint olyan zamatossá a sört. Más formáját a malátának süteményekbe is használják, a bioélelmiszerek egyik kiváló édesítője, valóban, mesefinom íze van, érdemes kipróbálni! Ahol emellett búzamalátát vagy egyéb pótanyagot használnak, ott a sör minősége gyengébb, bár egyesek jobban kedvelik a gyengébb, kevésbé dús ízű, már-már üdítővé alakult sört.

A folyamat
Sör készítése céljából a sörárpából először is malátát kell előállítani, ezért a megtisztított árpát nagy, alul kúpos hengerekben beáztatják. A hengerekben a vizet rendszeresen cserélik közben erôs levegôáramnak teszik ki, alulról a nedves szemeket, így az nem rohad, hanem mosódik és szellőzik - sajnos a folyamat ma már egy-egy sörgyárban már nem ilyen higiénikus és precíz.

Idővel az árpa szétmetszhetővé válik, héja lehámozható, belseje közepén fehér, de a szem maga nem ázik szét teljesen. További jó egy hét alatt az árpát kicsíráztatják. A sörben mindeközben erjedési folyamatok is létrejönnek, a szó pozitív értelmében, enzimek hatására a nem oldható fehérjék és keményítő oldhatóvá válik, a benne lévő nem kevés keményítő elcukrosodik.


Házi krémtúró friss málnával

2023. július 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 

Nagyon finom, egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság, igazi nyári desszert.  

Hozzávalók:
500 gramm krémes túró (nem a hagyományos szemcsés változat, műanyag tégelyben ill. vödörben kapható),
ízlés szerint porcukor és vanília aroma,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 csomag vaníliás krémpor,
20 dkg friss málna

A túrót egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm a joghurtot, a cukrot, vanília aromát és a krémport.

Elektromos habverővel egynemű masszát keverek belőle. Frissen is tálalható, tálkákba osztva és málnával megrakva!
 
 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...373839...304