


Információk, érdekességek
Tökéletes fogyókúra: nem kell hozzá más, csak egy kistányér?
2006. augusztus 31.
Szeretnél lefogyni? Próbálj kisebb edényeket használni! Egy közelmúltban készült felmérésnek köszönhetõen tudományosan is sikerült bizonyítani, hogy a kisebb tányérok és evõeszközök használata segít az étkezés korlátozásában.
A tudósok egy kísérlet során már korábban megfigyelték, hogy a tinédzser lányok 77 százalékkal kevesebb gyümölcslevet töltenek a magas, vékony poharakba, mint az ugyanolyan ûrtartalmú alacsonyabb, szélesebb poharakba.
Diéta epebetegeknek
2006. augusztus 29.
A máj termelte epe egyfajta emulgeálóanyagként kiemelkedõen fontos szerepet játszik a zsíremésztés folyamatában.
Az epe az epehólyagban gyûlik össze, onnan ürül a vékonybélbe. Amennyiben az epe minõsége megváltozik, vagy az epehólyagban pang, onnan kiürülni nem tud, kõképzõdések, gyulladások, görcsös állapotok alakulhatnak ki.
A savanyú íz titka
2006. augusztus 27.
Az ízlelés szerve, a nyelv különleges felépítése, izomereje és kémiai ingerfelismerő képessége miatt régóta foglalkoztatja a tudósokat. A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói részben fellebbentették a fátylat a nyelv még meglévő titkairól, mert sikeresen azonosították a savanyú ízért felelős sejteket és fehérjét.
Az emberi nyelv a közhiedelem szerint négy íz érzékelésére képes: sós, édes, keserű és savanyú. A szakértők szerint azonban létezik még egy íz, az ún. umami, ami a paradicsomban, a parmezán sajtban és sokak szerint az anyatejben is megtalálható, de legkönnyebben a mesterséges adalékanyagban, a nátrium glutamátban figyelhető meg. (Maga a szó egyébként japán eredetű, azt jelenti: finom íz).
A fehérbor is olyan egészséges, mint a vörös?
2006. augusztus 23.
A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.
A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozáds során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben.
Étkezés a nyaralás alatt
2006. augusztus 17.
A nyaralás természetesen az étkezésre is hatással van. Jellemző a későbbi időpontban történő ébredés, a későbbi lefekvés, emiatt az evés ideje is tolódik. Arra azonban ügyeljünk, hogy naponta legalább 3 alkalommal étkezzünk.
Szállodában általában a reggeli és a vacsora biztosított, akár menüs, akár svédasztalos megoldásban. Ebben az esetben csak az ebédről kell gondoskodnunk. Önellátós nyaralások alkalmával apartmanokban, kempingekben az esetek többségében az összes étkezést magunknak kell biztosítani. Ennek előnye az, hogy olyan ételeket eszünk, amilyet szeretnénk, és ami az egész család ízlésének megfelel, illetve, hogy nem kell pontos időpont szerint étkezni.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...282283284...293