Információk, érdekességek

Vitaminbarát konyhatechnológia

2006. április 01.

Általában úgy véljük, ha zöldséget fogyasztunk, vitamint fogyasztunk. Az éltető anyagoknak azonban nem sok esélyük marad az érvényesülésre, ha egy jóindulatú, ám a vitaminokról mit sem tudó szakács kezei közé kerülnek. A betegségek ádáz ellenségei ugyanis hamar lebomlanak a sütés, főzés során. Különösen igaz ez a vitaminok sztárjára: a C-vitaminra.

 

A vitaminok elveszejtésének folyamata nem a fazékban kezdődik. Már a zöldségesnél vegyük alaposan szemügyre a kínált portékát; a fonnyadófélben lévő leveles zöldség azt jelzi, hogy a benne található C-vitamin már a bomlás kétes útjára lépett. Ha a meleg konyhában tároljuk a remélt vitamin forrását, elértéktelenedése még inkább felgyorsul.


A mellrák és a táplálkozás

2006. március 27.

Francia kutatók bejelentették, hogy sikerült megtalálniuk a mellrák táplálkozásban rejlő okait. A kutatók elsősorban a különféle zsírsavak fogyasztására koncentráltak.

 

A kutatók azt állítják, hogy sikerült azonosítaniuk egy mellrák által veszélyeztetett csoportot, illetve azt is feltérképezték, hogy az adott csoport hogyan tudja csökkenteni a mellrák kialakulásának valószínűségét étkezési szokásainak megváltoztatásával.


Visszafordíthatatlan károkat okoz a hamburger

2006. március 27.

A gyorséttermek által forgalmazott hamburgerek sokkal károsabbak, mint azt eddig hittük - derítette ki egy svéd vizsgálat.

 

A rendszeres hamburgerezés visszafordíthatatlan károkat okoz az emberi szervezetnek - állapították meg a svéd Fogyasztóvédelmi Hivatal vizsgálatai. A Hivatal rutinszerű ellenőrzésnek vetette alá a skandináv ország legnagyobb, amerikai típusú gyorsétterem-hálózatait, ám az első eredmények után úgy döntöttek: alaposan kianalizálják az itt árusított ételeket.


Egyre több magyar fogyaszt egyre gyakrabban barna kenyeret

2006. március 22.

 A friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, bár a magyar lakosság legnagyobb része változatlanul a kisebb önkiszolgáló üzletekben vásárol kenyeret és péksüteményt. Étkezési szokásaink folyamatos változásával újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend a barna kenyér.


A hal és a halolajak szívvédő hatása

2006. március 18.

Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? Ezt a kérdést vizsgálta a japán Cukuba-egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnőtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...275276277...278