Információk, érdekességek

Íz, harmónia

2006. december 26.

Vannak erõs akaratú emberek, akik minden körülmények között ellent tudnak állni a jónak; még karácsonykor is beérik egy szelet pulykamellel, és megállják, hogy nem esznek a jó töltött káposztából, a bejglibõl is éppen csak egy-egy szeletet csipegetnek, és jól érzik magukat. Legalábbis így mondják.


Én magam ennél hedonistább alkat vagyok: nálam a halászlé és a diós-mákos bejgli közé bõven jut a húsból is. És nemcsak a gusztusosan aranybarnára sütött madárból, hanem a fûszeres, tejföllel gazdagon locsolt káposztából is. Ezeket éppúgy az ünnep velejárójának gondolom, mint a karácsonyfát. És rendszerint annyi ideig ki is tartanak. Januárban aztán lehet pironkodni a mérlegen állva, hogy lám-lám, a torkosság bûnébe esve kiérdemelt a méltó büntetés: fogyókúra, amíg ki nem tavaszodik.


Olajjal és oregánóval az élelmiszerek baktérium-támadása ellen

2006. december 10.

Hihetetlennek tûnik, de igaz: természetes alapanyagú olajok segítségével meg lehet akadályozni, hogy a friss élelmiszeripari termékeket baktériumok támadják meg.


Az Amerikai Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma természetes alapanyagú olajokkal végzett élelmiszerbiztonsági kísérleteket. A vizsgálatok elsõsorban az E. coli nevû baktérium O157:H7 törzse ellen irányultak, mert ez volt az a baktérium, amely még szeptemberben fertõzött spenótnak köszönhetõen három ember halálát és 200 megbetegedését okozta.


Zabolátlan evési kényszer

2006. november 29.

Nemrég egy érdekes témájú könyv jelent meg az amerikai boltok polcain Határtalan evés: Miért eszünk többet, mint gondoljuk címmel, mely azt a kérdést feszegette, ki miért, mit és mennyit eszik.


Azért nem szereted a kelbimbót, mert édesanyád sem szerette? Befolyásolja a tányérod nagysága, milyen éhes vagy? 'Bármelyik ismerõsödet is kérdezed meg, miért ette éppen azt, amit evett, akkor a legbölcsebb is valószínûleg csak annyit mondana: Mert finom volt' - mondta Dr. Brian Wansink, a könyv szerzõje, aki egy személyben a Cornell Táplálkozáskutató Intézet igazgatója is.


Probiotikumok: segítség az utazás alatt

2006. november 19.

Minden utazó tudja, hogy az utazás nem mindig olyan, mint egy álom: az új környezet, az ismeretlen baktériumok gyakran okoznak hasmenést, vagy éppen puffadást. Ezen a problémán segítenek a probiotikumok.


Az álomutazás egy olyan országba, melyben teljesen más a környezet, az étel, a víz, és az azokban található baktériumok, könnyen rémálommá válhat, hogy ha nem vigyázunk. De hogyan tudjuk elkerülni a legrosszabbat?


Az ezerarcú tészta

2006. október 29.

A tésztafélék a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetõek és létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak. A tészta Magyarországon a tíz legnépszerûbb élelmiszerek egyike. Ezt bizonyítja, hogy több mint százféle ízesítéssel lehet tálalni.


Magyarországon a hagyományokból adódóan a tojásos tészta terjedt el, míg Európa egyes részein az éghajlati viszonyok és gazdaságossági szempontok miatt inkább a tojás nélkül készített durumtészta a meghatározó. A tésztapiacon idõnként jelentõs pozícióharc zajlik, amelyben minden szereplõ a saját termékének elõnyeit hangsúlyozza. A – többnyire külföldi importból származó – durumtészták forgalmazói a magas rostanyagtartalomra, a tojásos tésztát gyártó hazai termelõk a tojástartalom kedvezõ hatására helyezik a hangsúlyt.


Hazánkban a magyar fogyasztók nyolcvanöt százaléka a tojásos tésztát szereti, és azt is fogyasztja. A legtöbben a négy tojásost kedvelik, levesbetétként azonban a nyolc tojásos tészták is népszerûek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...271272273...285