


Információk, érdekességek
Táplálkozástudomány
2007. szeptember 05.

Óvatosan grillezzünk!
2007. szeptember 02.
A nyár a strand, a napozás idõszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hûvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.
Növekvõ mellrák-kockázat
Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza idõszakán (azaz a mestruáció elmaradása a változás kora utáni idõszakon) már átesett hölgyek körében.
Egészséges táplálkozás
2007. augusztus 24.

Hústalan utakon 2.
2007. augusztus 18.
A kedvezõ hatások mellett az is igaz, hogy a vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek: vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazók, és vannak kevésbé szigorúak.
Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak. Figyelem: egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.
Hústalan utakon
2007. augusztus 17.
Hússal vagy hús nélkül, növényevõk vagy húsevõk vagyunk? Régóta sokan és sokféleképpen gyûjtenek érveket és ellenérveket ezzel kapcsolatban. Mindenesetre itt is igaz, hogy már a régi görögök is…
Bár megalapítójának Püthagoraszt tekintik, egyes adatok szerint a görög és latin filozófusok és költõk közül sokan, pl. Szókratész, Platón és Ovidius is hívei voltak e táplálkozási módnak. Európában és Észak-Amerikában csak a XIX. században vált szervezetté és tudatossá a vegetarianizmus.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...269270271...293