


Információk, érdekességek
Hogyan figyeljünk a fogainkra az ünnepek alatt
2015. december 31.
A karácsonyi, újévi ünnepek alkalmával mindannyian képesek vagyunk belefeledkezni a felelőtlen lakmározásokba. Nem csak a plusz kilókat szedhetjük könnyen magunkra, de ha nem vigyázunk, fogainkon is megmutatkozhat a sok cukros étel és a pezsgő hatása. A karácsonyi bejgli, a finom sütemények, a kiadós étkezések az ünnepi asztalnál, a vendégségekben történő kínálások következménye lehet a fokozott lepedékképződés fogainkon.
Sokan elfelejtkeznek az ünnep hatása alatt az étkezések utáni fogmosásról, és vendégségbe sem fogkefével a táskájában érkezik az ember. Az ételmaradékok hosszabb ideig maradnak a szánkban, beszorulva akár fogaink közé.
Vendéglátóinknak nem adhatunk parancsot, hogy milyen étellel várjanak bennünket, de nézzük át, mi mire figyelhetünk oda, amikor az ízletesnél ízletesebb vendégváró ételeinket készítjük, ha tekintettel akarunk lenni fogazatunk egészségére is. Legegyszerűbb, ha sütéskor-főzéskor a cukrot teljesen kiiktatjuk, vagy legalábbis mérsékeljük. Édesítőszerrel, nyírfacukorral, xilittel helyettesíthetjük a hagyományos kristálycukrot. De még jobb, ha édes sütemények helyett vagy után gyümölcstál is kerül az asztalra. A nyersen fogyasztott gyümölcs rostokban és vitaminokban gazdag, s egyrészt a rágás által fokozódó nyálelválasztás segíti a lepedék eltávolítását, másrészt a rostok az emésztést is aktiválják. Emésztőrendszerünk a habzsi-dözsi által jobban le van terhelve az ünnepek alatt. Egyik rokontól a másikhoz látogatva a megállás nélküli csipegetés szájüregünk ph értékét is savas irányba tolja el, a savas közeg pedig a fogszuvasodás melegágya. A lepedék, ételmaradékok eltávolítását a rostok fogyasztásán túl a bőséges folyadékfogyasztással is segíthetjük. A gyümölcstálak tálalásánál lehetünk kreatívak is, a gyümölcsökből formázott karácsonyfa, angyalka a gyermekszem számára is csalogatóvá teszi azt.
Ünnepi teendők és a szoptatás – Hangoljuk össze!
2015. december 30.
A karácsony és az újév vallási és családi ünnepe előtt mérhetetlenül soknak tűnik a tennivaló. A bevásárló és ajándék listának, valamint egyéb elintéznivalónak szinte lehetetlen végére érni. Főleg nehéz mindent elvégezni, megszervezni, ha szoptató édesanyáról van szó. Ilyenkor a lista élén mindent meg kell előznie a baba szoptatásának. A mozgalmas napok, a megszokott szituációktól való eltérés megzavarhatja a babát is.
Nyugodt gyerekek
Nézelődnek az otthoni környezeten kívül is, mosolyognak a körülöttük lévő emberekre. Napközben akkor is kiegyensúlyozottak, ha kevesebbet vannak mellen, de éjszaka, amikor csak „övék” a mama bepótolják és többször nagyobb mennyiséget szopnak.
A szopizás jó ürügy egy kis igazolt pihenőre
Ne teljenek el hosszú órák bevásárlással, háztartási teendők elvégzésével úgy, hogy ne tartsanak szünetet, lazuljanak el és koncentráljanak egy kicsit magukra és babájukra. A babák „kötelezettség listáját” kell követniük, ami az evés, alvás, kakilás, összebújás a mamival tevékenységek alkotják újra és újra, de esetleg változó sorrendben. Elsősorban a babának kell segítséget adniuk szoptatás időszakban és nem a családtagok, barátok kiszolgálásával foglalkozni.
Szerencsés, ha nem a túltelítődött mellük figyelmezteti önöket, hogy kimaradt a szoptatás az ünnepi nyüzsgés miatt. Ennél még rosszabb, ha a fizikai terhelés, idegeskedés miatt csökkenni kezd az anyatej. A szoptató mama kötelezettség listáján saját és kisbabája érdekében is a szoptatás az első és legfontosabb ünnepek alatt is. A halogatott szoptatások miatt nem csak túltelítődhet a mell, de elzáródhat a tejcsatorna, ami miatt nem tud szabadon ürülni az anyatej.
Kreatív otthoni programok a téli szünetre
2015. december 28.
A karácsonyi ünnepek körüli rohanásban sok szülőnek nem jut ideje arra, hogy hasznos és érdekes otthoni programokat találjon ki a gyerekeknek. Pedig a téli szünetben rendelkezésre álló bő két hétben biztosan szükség lesz ilyen ötletekre. Az alábbiakban gyermekanimátor ad javaslatokat kreatív időtöltésekre, valamint egy igazi téli, közösen elkészíthető kakaós kalács receptre.
Készítsünk saját szaloncukrot
A saját szaloncukor nemcsak a közös elkészítés miatt izgalmas, hanem a becsomagolása is külön program, ráadásul finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni. Függően attól, hogy mennyi időnk van, érdemes többféle recepttel is próbálkozni. Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint a gyerekek is imádni fogják, hogy a karácsony egyik legfontosabb édességét végre sajátjuknak érezhetik, és ajándéknak is kiváló lehet.
Próbáljuk ki a téli kakaós kalács receptet
Már az ünnepi menüvel kapcsolatos ötletelésben kikérhetjük kis segédeink véleményét, így aztán könnyebb lesz a közös bevásárlás során beszerezni a hozzávalókat, mivel célirányosan indulunk neki. Ez az időszak arra is kitűnő alkalom, hogy közösen készítsük el az egyik receptünket. Kakaós kalácsot sütni például nemcsak tartalmas időtöltés, de a végeredmény is biztosan mindenkinek örömére szolgál majd.
Téli kakaós kalács recept
Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dl tej, 10 dkg élesztő, 3 ek. cukor, 1 dl étolaj, 40 szem poliszett tabletta ½ dl meleg vízben feloldva, 3 tojás sárgája, pici só.
Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, és az egészet kidagasztjuk. A tészta egyharmad részébe 3 ek. kakaót dagasztunk. A megmaradt 2/3 részt két részre osztjuk és kinyújtjuk. A kakaós részt is két részre osztjuk, és a fehérre ráfektetjük, miután kinyújtottuk őket (a kakaósra 1 csomag vaníliás cukrot szórunk). Feltekerjük, mint a kalácsot. Olajozott tepsibe rakjuk, és felvert tojásfehérjével megkenjük. Keleszteni és a sütőt előre begyújtani nem kell! Hideg sütőbe tesszük, lassú tűzön kb. háromnegyed óra alatt 180 fokon készre sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük. Zacskóba téve másnap is friss marad.
Készítsünk ajándékokat saját gyurmából
A házi gyurmakészítéshez nem kell más, csak só, liszt, víz és egy kis olaj. Az így készült gyurma süthető, viszont csak száradás után fessük ki ételfestékkel. Olcsó, mégis ötletes és szép ajándékokat készíthetnek belőle a gyerekek. Hűtőmágnes, teafiltertartó, medál vagy például többféle dísz is formázható belőle.
Kontroll karácsonykor is
2015. december 24.
Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. Pedig csak kicsit kellene kontrollálni az étkezést, beiktatni a testmozgást, és máris sokat tettünk az egészségünkért.
Mindenki számára fontos, hogy odafigyeljen a karácsonyi evés-ivásra, hogy januárban ne kelljen eldugni a mérleget.
A hazánkban élő megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem csupán hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelő mennyiségű testmozgás.
A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nem csak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorértékük ingadozása gyakran semmilyen érzékelhető tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenőrzés szerepe az ünnepi időszakban még fontosabb. A nagyobb energiabevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás.
Alapvetően mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve miből mennyit eszünk.
Szalvétagyűrű, ami olyan, mint egy cukorka? – készítse el karácsonyra!
2015. december 24.
Szeretne igazán különleges karácsonyi terítéket? Varázsolja az asztalra az édességboltok hangulatát! Az egyedi készítésű szalvétagyűrű karácsonyi ajándéknak is kiváló. Különösen, ha melléjük valódi piros-fehér csíkos pásztorbot formájú karácsonyi nyalókákat, azaz candy cane-t is csomagol! Ez az édesség a világ számos országában a karácsony szimbóluma, ezért elengedhetetlen kelléke az ünnepi dekorációnak.
Mi az a a candy cane?
A legenda szerint mintegy 340 évvel ezelőtt a németországi Köln városában készítették a cukrászmesterek az első pásztorbot formájú édességet a helyi katedrális kórusvezetőjének kérésére. A nyalókákat azoknak a gyermekeknek osztották karácsonykor, akik részt vettek a betlehemezésben. Egyes vélekedések szerint azért kapták az édességet, hogy csendben maradjanak a hosszú ceremónia alatt.
A candy cane pásztorbot formájú, hogy emlékeztesse a gyerekeket a pásztorokra, akik meglátogatták a kis Jézust. Kezdetben az édesség egyszínű fehér volt, ami Jézus tiszta, bűntelen életét szimbolizálta. A XX. századtól gyártják a mai is ismert piros-fehér színben a nyalókát.
Készítsen szalvétagyűrűt!
Szükséges eszközök és anyagok
- Dremel® VersaTip forrasztópáka melegfúvó fejjel, forrasztóheggyel és pirográg fejekkel (a szett tartalmazza)
- Ecset
- Csipesz
- Karton
- 4 cm átmérőjű natúr fa szalvétagyűrű
- Melegen ragasztható strasszok
- Embossing por és embossing ragasztó
- Akril festék vagy festék spray
Nehézségi fok: a közepesnél könnyebb
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...343536...61