


Információk, érdekességek
Mit tehetünk a sós élelmiszerek utáni vágy ellen?
2022. július 01.
Sokunk érez gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek, pizzák, sajtok, ropogtatnivalók után sóvárognak. Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek. Miközben ez a késztetés a családi étkezési preferenciák hatására pl. a biztonságérzet iránti igényt fejezheti ki, érdemes tájékozódnunk a további (pszichés) okokról és a vágy enyhítésének ajánlott módozatairól.
Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer, nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiárt… Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.
Mi okozhatja a túlzott vágyat a sós élelmiszerek/nassolnivalók iránt?
Számos magyarázat létezik, íme néhány közülük:
- A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket;
- Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez;
- Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.
A szervezetünk miért kívánhatja túl gyakran a sós termékeket, ételeket?
A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.
Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?
Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve: Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is: a súlygyarapodás mellett olyan problémákat okozhatnak, mint :
- Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését;
- Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben;
- Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást;
- Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A só egyben étvágyfokozó is, ami túlzott élelmiszer-fogyasztáshoz és hízáshoz vezet. De mit tegyünk, hogy kikerüljünk ebből az ördögi körből?
5 tipp, hogy ellenálljunk a sós íz iránti vágynak:
– Elegendő hús, hal vagy tojás fogyasztása étkezésenként (mértékkel)
Ezek az élelmiszerek keményítőtartalmú ételekkel és zöldségekkel kombinálva kielégítik a sós íz iránti vágyat. Gazdagok állati fehérjékben, amelyek telítettségérzést biztosítanak. Minden étkezés alkalmával fogyasszunk belőlük a napszakhoz igazított mennyiségben (reggelire és vacsorára kis adagokat, ebédre normál adagot).
– A megfelelő időben történő étkezés, igény szerint
Ha valóban sóvárgunk a sós étel után, hozzuk előre az esti étkezét, még ha csak délután 5-6 óra van is, és az áhított ételt szerepeltessük a menüben. Így csillapítjuk az evési vágyat, miközben elkerüljük pl. a nassolás miatti bűntudat érzését. Ráadásul, már vacsoraidőben nem kívánunk enni a családdal sem…
– Találjunk okot az elégedettségre
A sós iránti vágy könnyebben jelentkezik a kétség vagy az alacsony önbecsülés pillanataiban. Ebben az esetben, hogy elvonjuk a figyelmünket erről a késztetésről, keressük meg a módját, hogy kifejezzük kreativitásunkat, mindazt, amihez tehetséget érzünk, vagy egyszerűen csak bizonyosodjunk meg róla, hogy képesek vagyunk tovább lépni. Ajánlott ehhez pl. festés, írás, kertészkedés, barkácsolás, nyelvtanulás…
– Sportoljunk
A sporttevékenység lendületet, energiát ad, és elősegíti a magabiztosságot, ami csökkenti a különféle sóvárgást. Amellett fokozza a jó közérzet hormonjainak szekrécióját is. Kocogás, úszás, futás… Mindegy melyik sportágat választjuk, a lényeg, hogy ne kedvetlenül vágjunk bele a sportolásba.
– Mit fogyasszunk este, ha később is vágyat érzünk a sós ízre?
Ha előfordul, hogy a vacsorát követően is éhséget érzünk (ez gyakran annak a jele, hogy az étkezésünk nem volt kielégítő minőségű vagy mennyiségű), érdemes előkészíteni bizonyos élelmiszereket, melyeket ilyenkor hamar elővehetünk. Ajánlottan közéjük tartozhat pl. a natúr joghurt vagy túró kevés mézzel és szárított gyümölcsökkel;.olajos magvak alma- vagy banándarabokkal, kevés, házilag készített mogyoróvajjal, kis darab sovány sajt vékony szelet. teljes kiőrlésű kenyérrel…
forrás: Patika Magazin