Információk, érdekességek
Fokhagyma: a gyógyhatású aromás fűszer
2017. október 15.
A fokhagymát gyógyító ereje, betegség-megelőző hatása miatt nem csupán közönséges fűszernövényként tartjuk számon. Évezredes hagyománya van a népi gyógyászatban való alkalmazásának is. Új fokhagyma, fehér-, rózsaszín-, vadhagyma... Mindegyik fajtájának megvan a maga erénye: érdemes figyelni rájuk, és különféle módokon felhasználni valamennyit.
A legenda szerint a fokhagymával elüldözhetők a vámpírok, démonok fantomok...Bár vannak, akik hisznek az ilyen komolytalan mendemondáknak, mi azért a fokhagymával – pld. a mediterrán rezsim egyik pilléreként - inkább univerzális táplálékként-gyógyhatású fűszerként foglalkozunk vele. Annál is inkább, mert egyesek szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet egyik titka...
Sokirányú jótékony hatás
De melyek is a fokhagyma számos területen megnyilvánuló jótéteményei? Vegyük sorra:
- csökkenti a koleszterinszintet, az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, segíthet lefogyni, és szinten tartani a vércukorszintet.
- Mérsékli továbbá a magas vérnyomást, hat az allergia ellen, segíti az emésztést
- Emellett antiszeptikus, antibakteriális, antivirális hatású Így bélfertőtlenítő, vírusölő, hat a gyomor-és bélbántalmak, légzőszervi fertőzések ellen.
- Élénkíti még a vérkeringést, kiváló vértisztító és vízhajtó hatású, csökkenti egyes ráktípusok, nevezetesen az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát.
- Tartalmaz többek közt B1-, B6- és C-vitamint, aminosavakat, több kéntartalmú vegyületet melyek közül az allicin a legértékesebb hatóanyag.
- Bővelkedik még polifenolokban és ásványi anyagokban (foszfor, vas, szelén). Hasznos a benne található inulin nevű prebiotikus növényi rost is, mely fokozza a jótékony baktériumok szaporodását a bélben, javítva és fenntartva a bélflóra egyensúlyát.
Nyersen vagy főzve?
Egészségünk megőrzése érdekében a legjobb, ha úgy számolunk, hogy három gerezd nyers fokhagymát fogyasszunk el naponta, elosztva az ebéd és a vacsora között. Feltéve, ha a környezetünket nem zavarja a leheletünk. (Bár tehetünk ellene pl. petrezselyem, spenót, menta, alma, zöld tea, citromlé fogyasztása révén.) Érzékeny gyomor esetén napi egy gerezd is elegendő. Így tehát a fokhagymát nyersen részesítsük előnyben, mert főzve, párolva nem azonos mértékűek a jótékony hatásai.
Háromszor annyit kellene belőle fogyasztani főzve, mint nyersen, hogy ugyanazt a hatást érjük el - vélik a dietetikusok. Amellett, ha emészthetőbbé akarjuk tenni, jobb, ha fokhagymanyomóval kinyomkodjuk, és úgy fogyasztjuk, illetve használjuk fel. Ebben a formában lesz a legerősebb az íze is. Vékony szeletekre vágva kevésbé erős aromájú, és érintetlen rostjai felfúvódást okoznak.
Ahhoz, hogy elvegyük a fokhagyma erejét/csípősségét a gerezdeket áztathatjuk egy órán át friss hideg vízben. Sokfélképpen felhasználhatjuk, és pirítva, de savanyúságnak eltéve egyaránt kitűnő. Még jobban el szeretnénk venni az erősségét? Marinált fokhagymát készíthetünk úgy, hogy a gerezdeket 24-48 órán át olívaolajban állatjuk.
Jobb a bio-fokhagyma
A kereskedelemben kapható fokhagymák (és egyéb fűszernövények) általában ionizáló sugárzással kezeltek, - így tovább ellenállnak a tárolás káros hatásainak. Ennek a módszernek vannak támogatói és ellenzői is. Egyes kutatások szerint a sugárzás megváltoztatja a zöldségek-gyümölcsök molekuláját, sőt a vitamintartalmat is jelentősen csökkenti. Más vizsgálódások, köztük a mértékadó Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai szerint viszont semmilyen káros hatása sincs, ezért az ionizáló sugárzást a hosszabb eltarthatóság érdekében széles körben alkalmazzák. De addig is, amíg a vita eldől, jobban tesszük, amennyiben módunkban áll, ha biozöldséget vásárolunk, és az őstermelők áruit részesítjük előnyben.
Egyes fajták jellemzői
- Fehér fokhagyma
A gerezdek fehérek, kidudorodóan teltek és ezüsthéjúak..
Készíthetünk belőle pld. olívaolaj alapú, fokhagymás majonézt, fokhagymás kenyeret/pirítóst, fokhagymás pácot húsokhoz, ízesíthetünk vele krumplit, tésztaszószt stb. Hűvös, sötét helyen tároljuk.
- Rózsaszín fokhagyma
Fehér héjú, enyhén rózsaszín gerezdekkel. Ez a legjobban emészthető, legfinomabban gerezdelt fokhagyma. Kitűnő többek közt halak, húsok, csőben sült ételek, vegyes salátatálak ízesítésére.
- Új fokhagyma (frissen)
Ugyanolyan tápértékű, mint a fehér fokhagyma, csak kevésbé erős aromájú. Szára éppen úgy használható, mint az újhagymáé. Aprítva a snidlinghez hasonlóan kiváló mártásokba, dresszingekbe, salátákhoz hozzáadva, vagy akár tejfölbe keverve kenyérre kenve. Aromáját hűvös helyen tárolva őrzi meg leginkább - ne tegyük hűtőbe.
- Medvehagyma
A fokhagyma „erdei rokona”, ugyanannyi jótéteménnyel rendelkezik, és napjainkban egyre népszerűbb. Friss levelei salátának kiválóak, apróra vágva pld. vajba, friss sajtba, öntetbe keverhető. Levele nem tévesztendő össze a gyöngyvirágéval, mely mérgező. Ezért nagyon figyeljünk arra, ha erdőben medvehagymát szeretnénk szedni, hogy feltétlenül tegyünk különbséget. A legbiztosabb, ha megdörzsöljük a medvehagyma levelét, melynek átható fokhagymaillatáról a fűszernövény könnyen felismerhető.
forrás: Patika Magazin