Információk, érdekességek
Ebéd ingyen? Gazolj és főzz! Kövér porcsin finomságok
2024. július 28.
Saját recepteket hozok, amiket bátran próbálj ki! A kövér porcsin nagyon finom, és hó végén fillérekből főzhetsz belőle krémlevest, főzeléket, vagy akár salátát, köretet is készíthetsz belőle. Ha meg nem kell spórolni, akkor is behozhatod a konyhába, mint különlegességet!
A gazolás közben rendszeresen találkozhatunk ezzel a növénnyel. Kiváló talajtakaró, vízmegtartó és bátran megtarthatjuk a haszonnövények közt, mert kinyomja maga közül a többi gazt és táplálja a földet. Sőt, ha nem gazként tekintünk rá, akkor remek finomságként meg is főzhetjük.
Saját recepteket adok közre, amiket mi már többször kipróbáltunk! Az alábbi népgyógyászati felsorolást pedig érdemes átgondolnunk, amikor használni kezdjük!
Összetevői:
A kövér porcsin gyógyhatása:
Előételek, reggelik, saláták kövérporcsinnal:
KENCE Egy jó nagy kanál ricottát keverj ki sóval és fehér borssal, egy pici vajjal lehet habosabbá tenni, ha szükséges. Szedd le a porcsin leveleit a növési iránnyal szemben, két ujjal lehúzva a száráról, majd tedd a ricottához. Rakhatsz bele bőséggel. Kend a piítósodra, vagy még inkább egy szelet sós kalácsra és máris kész a reggeli, friss kerti paradicsommal, de szolgálhat előétel gyanánt is egy sütögetős estén, mire megszületik a parázs és elkészülnek az első fogások. Ropogtatni lehet egy pici balzsamecettel megbolondított kövér porcsin krémleves mellé is! (Alább a receptje)
Saláta / köret is készülhet belőle, salátaboglárkával, kövér porcsinnal, pitypang levelével, sarkantyúkával együtt megmosva, hagyományos, vagy balzsamesetes öntettel bármilyen fogás melett adhatjuk zöldsalátaként. Ezek teljesen ingyen szedhetők a kertben, ha nem gazolunk ki mindent. A sarkantyúka virágát is ráthetjük dísznek, dekoratív és finom! Köretnek is tálalhatjuk!
Krémleves
Ebbe bátran tegyük bele az egész növényt, mehet bele a szára is, a gyökeret kivéve. Egy kanál tetszőleges zsiradékon pirítsunk megy egy-két fej fokhagymát, adjunk hozzá fejenként bő markényi kövér porcsint, kicsit megvágva, és fonnyasszuk meg némi sóval fűszerezve, majd adjunk hozzá alaplevet, vagy vizet (gény szerint leveskockával) és fejenként egy kisebb egy fej burgonyával főzzük puhára, borsozzuk meg, adhatunk hozzá egy kis petrezselnymet és jót teleht neki, ha belefőzünk egy kisebb vöröshagymát egészben. Amikor elkészült, akkor rúdmixerrel pürésítsük és ha szeretnénk adjunk hozzá pár evőkanálnyi joghurtot, ami lehet növényi is, tészta helyett pedig reszelt sárgarépa passzol hozzá, ahogy van, nyersen! Parmezán szórással is jó.
Porcsin főzelék receptek
Ahogy a levesnél úgy kezdjük itt is, fejenként egy marék kövér porcsin növénnyel, itt is fonnyasszuk meg a porcsint, jó fokhagymásan, majd húzzuk le a tűzről és mixeljük krémesre.Fejenként egy száraz zsemlét áztassunk meg tejben, majd ezt alaposan törjük át, hogy krémes legyen, nyomkodjuk ki és tegyük a porcsinhoz, rottyantsunk rajta egyet, és már kész is. Bundáskenyérrel, vagy egy tükörtojással kiváló.
Ha csak a levelét használnánk, akkor a zölborsó főzelékhez hasonlóan érdemes egy picit sós vízben, vagy alaplével felforralni, majd egy tejszínes habarással felönteni és sűrűsödésig melegíteni.
Porcsin mártás húsokhoz
A porcsinból itt is az egész növényt használjuk, nem csak a levelét. Egy kis zsíron vöröshagymát dinsztelünk, kevés fokhagymát adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk,reszelt fehérrépát és sárgarépát teszünk hozzá (lehet paszternák is!) majd rádobjuk a növényt és megdinszteljük az egészet. Alaplével felöntjük, majd aprítóban vagy rúdmixerrel megtörjük, adunk hozzá egy jókora marék friss petrezselymet és bármilyen hússal azonnal ehetjük, Kiválóan harmonizál vele a zöldbors, érdemes kipróbálni!
Porcsin pestot is készíthetünk belőle, lassan megtörve, fokhagymával, napraforgómaggal megbolondítva, isteni finom egy üde nyári tésztára egy kis parmezán forgáccsal!
A kövér porcsin hasonlít ízre a zöldborsóhoz, így a rizsbe, vagy kuszkuszba keverve (csak a leveleket) különleges ízhatású köretet kapunk!
Harmonet tipp: Télire könnyen fagyasztható megmosva és bezacskózva!
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu