


Információk, érdekességek
Bevált mézeskalács recept, képek lépésről lépésre! (TEJMENTES)
2021. december 22.
Kipróbált, bevált elronthatatlan mézeskalács recept kezdőknek és sietős haladóknak. Ráadásul tejmentes, így a tejérzékenyek is fogyaszthatják!
MÉZESKALÁCS Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj
1kávéskanál tört szegfűszeg
Díszítéshez:
Dió, mandula, mogyoró, mazsola, cukros tojásfehérje-hab, vagy tetszés szerint készen vett cukorkák, vagy írókák.
MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉS - lépésről lépésre
A lisztet cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk.
Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híjján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.
A rávalókat apróra vágjuk, (dió, mogyoró, mazsola) és előbb lekenjük tojás sárgájával, hogy ráragadjon, majd a díszítést rászórjuk. (ilyenkor sütőpapírral lefedve süssük, hogy a díszek ne égjenek meg!)
Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.
A kész pogácsákat kikent kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola.
Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. Csomagolhatjuk celofánba is, vagy készíthetünk belőle spárgával és masnival átkötve apró mézes-halmokat, ha ajándékba szánjuk.
A süti a fán meg fog keményedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!