Információk, érdekességek

2 könnyed, nyári fogás, ami beilleszthető egy pajzsmirigykímélő étrendbe

2025. augusztus 14.

Fotó: Anh Nguyen | UnsplashFriss nyári saláta áfonyával és brazil dióval

Hozzávalók:
1 marék madársaláta/jégsaláta/fejes saláta
50 g kígyóuborka
50 g friss vagy blansírozott cukorborsó, akár héjas borsó is lehet
40 g áfonya (vagy egyéb bogyós gyümölcs)
2–3 szem apróra vágott, vagy morzsolt brazil dió
1 evőkanál extra szűz olívaolaj/lenmagolaj/tökmagolaj
frissen facsart citromlé
kevés tengeri só/maldon só/jódozatlan asztali só
1 db főtt tojás, vagy 4 kisebb fürjtojás

Elkészítés: A megmosott salátát kisebb darabokra szedjük, a megtisztított kígyóuborkát felkarikázzuk, mindkét zöldséget tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a friss, vagy blansírozott cukorborsót, az áfonyát, majd megszórjuk aprított brazil dióval. Vékony sugárban meglocsoljuk lenmag/olíva/tökmagolajjal és friss citromlével, végül lehetőség szerint nagyszemű sóval enyhén sózzuk, finoman összekeverjük. Félbe, vagy negyedbe vágott tojással tálaljuk. A maldon só használatával – ez egy különleges szerkezetű, lapkákból álló, nagy szemű, tengeri sópehely, melyet az ételkészítés helyett elegendő kisebb mennyiségben, tálaláskor alkalmazni – tovább csökkenthetjük az ételhez szükséges, annak ízét kiemelő só mennyiségét.

Fotó: Anh Nguyen | UnsplashSült lazac petrezselymes újburgonyával és párolt cukkinivel

Hozzávalók:
1 kisebb szelet vadlazacfilé (kb. 100 g), de bátran használjunk akár busát, vagy kecsegét is
20 dkg újburgonya, alaposan megmosva, de nem hámozva
1 csomó finomra vágott, friss petrezselyem
1 kisebb cukkini
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 evőkanál főzéshez is használható olívaolaj
frissen facsart citromlé
kevés tengeri/maldon só/jódozatlan asztali só
frissen őrölt (fehér)bors, ízlés szerint

Elkészítés: A megmosott újburgonyát felkockázzuk, minimális olajjal összeforgatva megsütjük, enyhén sózzuk, sütés után friss petrezselyemmel ízesítjük. A cukkinit felkarikázzuk, enyhén sózzuk, és pár perc alatt megpároljuk (ropogósra, ne teljesen puhára). Ízesíthetjük egy kevés zúzott fokhagymával is. A lazacot bőrös felével lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy air fryerbe tesszük, előtte mindkét felét sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, és 1 evőkanál olívaolajjal megkenve – air fryerben ez el is hagyható –, 190 °C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.

forrás: Patika Magazin