


Információk, érdekességek
Étkezés a nagy nyári melegben - működnek az ösztönök
2013. augusztus 09.
Általában a nyári étkezés kevesebb problémát vet fel, mint a hőség miatti folyadékpótlás. Egyrészt mert a kívánatostól eltérő étkezés ilyen időben sem vezet rövid idő alatti rosszullétekhez, súlyos tünetekhez, másrészt alapvetően az emberek ilyenkor többé-kevésbé ösztönösen is a megfelelő ételeket választják.
Kevesebbet és könnyedebbet
Célszerű könnyen emészthető ételek mellett dönteni, ne adjunk szervezetünknek plusz munkát nehezen emészthető ételek fogyasztásával, éppen eléggé terhelő ilyenkor az akár 35-40°C-os hőmérséklet. Ugyanezen okból kifolyólag kerüljük a túl nagy ételadagokat, még inkább érvényesüljön inkább a „többször-keveset” elv. Általában ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a meleg hatására étvágyunk is csökken, így ezt nem nehéz betartani.
Féreg a főzelékben? - Paraziták az élelmiszerekben
2013. augusztus 06.
Ételeinkben számos élősködő képes megtelepedni, ezáltal közvetítetten fertőzést okozni. Két fő élősködőcsoport terjed az élelmiszerekkel: a férgek és a protozoonok.
Ez az elnevezés olyan mikroszkopikus egysejtű állatokra utal, amelyek többnyire élősködő életformát folytatnak, általában az emésztőrendszerben telepednek meg, de bekerülhetnek a véráramba, szisztémás fertőzéseket okozva. Régies nevükön véglényeknek hívott egysejtűek nemcsak a jelenlétükkel okoznak különböző betegségeket, hanem az életfunkcióik közben felszabaduló méreganyagok által is. A legismertebb ilyen élősködő a maláriát okozó típus, melyet szúnyogok terjesztenek.
Transzzsírsav-korlátozás az élelmiszerekben
2013. augusztus 06.
Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő.
A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".
Legyen 2% alatt a transzzsírsavak aránya
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.
A testsúly 10 százalékának leadása megelőzheti a cukorbetegséget
2013. augusztus 04.
Ha a cukorbetegséget megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek hat hónap alatt megszabadultak testsúlyuk mintegy 10 százalékától, akkor látványosan csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata - állapította meg egy új amerikai kutatás.
Az eredmények betegeknek és orvosoknak is megmutatták, hogyan befolyásolhatja a rövid távú életmódváltás az egészségi állapot hosszú távú alakulását - idézi a Science Daily a Journal of General Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányt.
Sárgabaracklekvár - nyírfacukorral
2013. augusztus 03.
Hagyományos fehér cukor nélkül is készíthetsz lekvárt,megőrizve a gyümölcs természetes ízét!
Sárgabaracklekvár - nyírfacukorral
Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 15-20 dkg nyírfacukor
A barackot megmosom, kimagozom és az esetleges hibás részeket kivágom (én a tetejéről a száránál lévő részt is kivágom) Ezután egy fém lábasban felteszem főni. Amikor kicsi puhult a gyümölcs félreteszem és botmixerrel összetöröm. Lehet darabosabbra hagyni vagy teljesen simára turmixolni, ízlés kérdése. Ezután visszateszem a tűzre, beleszórom a nyírfacukrot és még néhány percig forralom-kevergetem. Ezután üvegekbe töltöm, celofánt és kupakot is teszek rá, majd fejreállítom. Néhány perc után egy ládát vagy kosarat meleg takaróval bélelek ki, beleteszem az üvegeket és alaposan betakarom. 1-2 napig hagyom pihenni!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...215216217...300