Információk, érdekességek

Étkezés a nagy nyári melegben - működnek az ösztönök

2013. augusztus 09.

Általában a nyári étkezés kevesebb problémát vet fel, mint a hőség miatti folyadékpótlás. Egyrészt mert a kívánatostól eltérő étkezés ilyen időben sem vezet rövid idő alatti rosszullétekhez, súlyos tünetekhez, másrészt alapvetően az emberek ilyenkor többé-kevésbé ösztönösen is a megfelelő ételeket választják.

Kevesebbet és könnyedebbet

Célszerű könnyen emészthető ételek mellett dönteni, ne adjunk szervezetünknek plusz munkát nehezen emészthető ételek fogyasztásával, éppen eléggé terhelő ilyenkor az akár 35-40°C-os hőmérséklet. Ugyanezen okból kifolyólag kerüljük a túl nagy ételadagokat, még inkább érvényesüljön inkább a „többször-keveset” elv. Általában ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a meleg hatására étvágyunk is csökken, így ezt nem nehéz betartani.


Féreg a főzelékben? - Paraziták az élelmiszerekben

2013. augusztus 06.

Ételeinkben számos élősködő képes megtelepedni, ezáltal közvetítetten fertőzést okozni. Két fő élősködőcsoport terjed az élelmiszerekkel: a férgek és a protozoonok. 

Ez az elnevezés olyan mikroszkopikus egysejtű állatokra utal, amelyek többnyire élősködő életformát folytatnak, általában az emésztőrendszerben telepednek meg, de bekerülhetnek a véráramba, szisztémás fertőzéseket okozva. Régies nevükön véglényeknek hívott egysejtűek nemcsak a jelenlétükkel okoznak különböző betegségeket, hanem az életfunkcióik közben felszabaduló méreganyagok által is. A legismertebb ilyen élősködő a maláriát okozó típus, melyet szúnyogok terjesztenek.


Transzzsírsav-korlátozás az élelmiszerekben

2013. augusztus 06.

Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő. 

A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".

Legyen 2% alatt a transzzsírsavak aránya

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.


A testsúly 10 százalékának leadása megelőzheti a cukorbetegséget

2013. augusztus 04.

testsúly 10 százalékának leadásaHa a cukorbetegséget megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek hat hónap alatt megszabadultak testsúlyuk mintegy 10 százalékától, akkor látványosan csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata - állapította meg egy új amerikai kutatás. 

Az eredmények betegeknek és orvosoknak is megmutatták, hogyan befolyásolhatja a rövid távú életmódváltás az egészségi állapot hosszú távú alakulását - idézi a Science Daily a Journal of General Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányt.


Sárgabaracklekvár - nyírfacukorral

2013. augusztus 03.

Hagyományos fehér cukor nélkül is készíthetsz lekvárt,megőrizve a gyümölcs természetes ízét!

Sárgabaracklekvár - nyírfacukorral

Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 15-20 dkg nyírfacukor

A barackot megmosom, kimagozom és az esetleges hibás részeket kivágom (én a tetejéről a száránál lévő részt is kivágom) Ezután egy fém lábasban felteszem főni. Amikor kicsi puhult a gyümölcs félreteszem és botmixerrel összetöröm. Lehet darabosabbra hagyni vagy teljesen simára turmixolni, ízlés kérdése. Ezután visszateszem a tűzre, beleszórom a nyírfacukrot és még néhány percig forralom-kevergetem. Ezután üvegekbe töltöm, celofánt és kupakot is teszek rá, majd fejreállítom. Néhány perc után egy ládát vagy kosarat meleg takaróval bélelek ki, beleteszem az üvegeket és alaposan betakarom. 1-2 napig hagyom pihenni! 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...215216217...300