


Információk, érdekességek
Fehérjeforrás – kell a hús is
2013. szeptember 13.
A csecsemőtáplálási irányelvek az elmúlt 30 évben többször változtak, így a mai nagymamák tapasztalatai nem mindig felelnek meg a korszerű tudományos irányelveknek. A csecsemő ideális tápláléka 6 hónapos korig az anyatej, azonban ezt követően az anyatej már önmagában nem fedezi teljes mértékben a baba tápanyagigényét.
A főzelékeket anyatej hiányában már 4 hónaposa kórtól, elegendő anyatej esetén 6 hónapos kórtól kaphatják a babák.
Megnövekedő fehérjeigény
A kisbaba testsúlyát 1 éves koráig megháromszorozza. Ez magyarázza, hogy a test építőköveként szolgáló fehérje szükséglete a csecsemőknek kétszerese a felnőttekének.
A megnövekedett fehérjeigényt a zöldségek önmagukban nem tudják biztosítani, mert annak ellenére, hogy számos zöldségnek (hüvelyesek) magas a fehérjetartalma, nem tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes aminosavat.
A vesztes csapat drukkerei többet esznek
2013. szeptember 09.
Francia kutatók szerint gyakran vesztes csapatnak szurkolni egészségtelen, mert egy pszichológiai felmérés szerint a drukkerek többet esznek egy vereség utáni napon, mint máskor - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
Yann Cornil és Pierre Chandon pszichológusok felmérése szerint a jelenség főként városban élőkre és a legvérmesebb drukkerekre igaz, olyan mérkőzéseket követően, amikor a papírforma kiegyenlített esélyeket jósolt.
A kutatás
A tanulmány 726 ember megkérdezésén alapul, az alanyok étkezési naplót vezettek a meccsek napján, vasárnaponként és a következő két napon.
Szeretettel élni - szeretettel enni
2013. augusztus 29.
A szeretet a hasonlóságot látja, a gyűlölet a különbséget. A szeretet összeköt, a gyűlölet elválaszt. Élni és enni lehet az összetartozás vagy a felsőbbrendűség nevében.
Ahogy haladsz előre saját spirituális fejlődésed útján, úgy válik az ételed is egyre tisztábbá. Szinte magától, erőfeszítés nélkül, ahogyan a fák engedik el régi leveleiket, amikor eljött az ideje.
Legtöbben először a nehéz, zsíros húsokat kezdik feleslegesnek érezni. Nincs ebben semmi meglepő. Az ember bélcsatornája nem arra lett kitalálva, hogy holt testrészeket dolgozzon fel. Túl hosszú és túl lúgos kémhatású beleinkben az étel 12-18 órán keresztül időzik és oszlik, szemben a ragadozókkal, akiknek savas béltraktusain 2-3 óra alatt halad át, nem adva túlzottan sok esélyt a méreganyagok felszívódására.
Gondolatok a tejről és a tejtermékekről
2013. augusztus 27.
Amikor a napi munkától fáradtan a XXI. század embere leül vacsorázni az asztalhoz, élelmi-szert eszik, amit előzőleg élelmiszerboltban vásárolt ésélelmiszergyártók állítottak elő bonyolult fizikai-kémiai eljárások segítségével nagy üzemekben. A vastagon szedett kifejezés is világosan mutatja a magyar nyelv csodálatos kifejezőkészségének eszközeivel a különbséget az élelem és az élelmi-szer között! Az élelem az ember számára való tápláló ételből áll, és nem élelmiszerből. A szer szó jelentése: művi, nem igazi, manipulált. Alig hiszem, hogy 100 évvel ezelőtt Magyarországon (vagy bárhol a világon) pénzt adtak volna az emberek olyan joghurtért, amelynek az a neve, hogy „eper ízű”. Az epres joghurt (ha létezett volna egyáltalában akkoriban!) tejből erjesztett joghurtból és eperből készült volna, míg a példában szereplő agyonreklámozott („legyen egészségesebb, ami finom!”) összetétele a következő.
Tejjel könnyebb a diéta is!
2013. augusztus 24.
A nyári melegben lehetőség szerint több időt töltünk a szabadban és ilyenkor előkerülnek a lengébb ruhák, rövidnadrágok, aminek már a gondolata is sok ember számára magával hozza a kellemetlen felismerést, hogy nem érzi magát olyan jól a bőrében, mint amennyire szeretné. De hogyan segíthet a tej is abban, hogy megint kirobbanó formában legyünk? Erre keresi a választ a Henter Izabella, dietetikus és táplálkozástudományi szakember.
Számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó véleménnyel, hiedelmekkel találkozhatunk a tejjel kapcsolatban. Többek között a mennyiség kérdéskörét illetően. Mivel mai világunk a számok bűvöletében él, gyakran hisszük azt, hogy ha nagyobb, vagy több van valamiből az a jó, a jobb, pedig ez nem feltétlenül igaz. A táplálkozás során is fontos kulcsszó a mértékletesség.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...213214215...300