


Információk, érdekességek
Déligyümölcsök - pihentető vitaminbombák
2019. január 16.

Melatonin: az alvásért is
A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Termelődése a sötétedés beköszöntével fokozódik, fény hatására pedig csökken. Ha a szervezet sok fényt kap – tehát élettani körülmények között „nappal” van - a melatonin termelés, s így annak szintje a vérben lényegesen alacsonyabb, mint „sötétben”, azaz éjszaka. Bizonyos betegségek, vagy a korral járó változások hatására a szervezetben a melatonin termelődése csökken, így gyakran alvásproblémák jelentkeznek. Ilyen esetekben kedvező hatást érhetünk el a melatonin tartalmú táplálékkiegészítők szedésével is, de a legújabb felfedezések nyomán, természetes forrásból is pótolható a hiányzó hormon.
Gyümölcsök és hormonok
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és való igaz, hogy táplálkozásunkkal jelentősen befolyásoljuk szervezetünk állapotát. Bizonyos ételek fogyasztása a hormonrendszer működésére is hatással van. Ennek legismertebb példája kétség kívül a szénhidrátok inzulintermelésre gyakorolt hatása. Thaiföldi kutatók hasonló kölcsönhatást véltek felfedezni bizonyos déligyümölcsök fogyasztása és a melatonin szint emelkedése közt. A vizsgálatok során kimutatták, hogy az ananász, banán és narancs jelentősen megemelte a résztvevők szervezetében a melatoninszintet, mely a gyümölcsök fogyasztását követő 120. perc környékén volt a legmagasabb.
Spanyol paella
2019. január 11.
Igazi mediterrán finomság a spanyol tradíciók szerint készülő paella!
Hozzávalók:
2 db csirkecomb
20 dkg sertéscomb
5 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
20 dkg rizs
ételízesítő
15 dkg gomba
2 dkg fokhagyma
5 dkg rák
15 dkg hal
1 dl olívaolaj
5 dkg olívabogyó
1 dl ketchup
só, őrölt bors
Háromféle halas fogás - kezdő háziasszonyoknak
2019. január 11.
Szeretnéd elkápráztatni a kedvesed vagy a családod? Íme 3 egyszerűen elkészíthető halas étel amivel a kezdők sem vallanak szégyent! Légy bátor és próbáld ki, menni fog!
1. Sült pangasius zöldfűszeres mártással
Hozzávalók: 4 szelet pangasius filé, só, bors, 4 dl tejszín, 1 ek. étkezési keményítő, 2-2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld és snidling, 1-2 gerezd fokhagyma
A halat megtisztítom, megmosom, sózom és borsozom. Fóliába csomagolom őket egyesével és egy tepsire téve 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.
Mártás: a tejszínt felmelegítem, folyamatos keverés mellett besürítem a keményítővel és beleszórom a zöldfűszereket ill. a fokhagymát.
A rizzsel vagy krokettel tálalom!
2. Fenyőmagos bundában sült afrikai harcsa
Hozzávalók: 4 szelet afrikai harcsa filé, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 3-4 ek. fenyőmag
A halat megtisztítom, sózom és félreteszem. Előkészítem a panírozáshoz szükséges liszet, felvert tojást és a zsemlemorzsát. A morzsába durvára tört fenyőmagot szórok, azzal bundázom a húst.
Egy serpenyőbe olajat teszek és közepesen melegen megsütöm benne a halat. Szalvétára szedem és leitatom a felesleges zsíradékot.
Vegyes zöldsalátát kínálok hozzá!
Januári fogyókúra: így tartsuk be az újévi fogadalmunkat
2019. január 07.
Január a nagy fogadalmak időszaka, amikor is a legtöbben a súlyfeleslegüktől szeretnének megszabadulni. Februárra azonban mégis elfogy a lendület, és a kitűzött célokat csekély mértékben vagy egyáltalán nem sikerül elérni. De vajon mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének alábbi tanácsaival sikerre viheti a fogadalmát.
Ezért nem szabadulunk a kilóktól
Talán mind tettünk már újévi fogadalmat január elsején, amelyet az első két hétben gond nélkül sikerült is betartanunk, de utána mégis alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Ez különösen veszélyes akkor, ha épp súlyvesztés a célunk, mert amellett, hogy a sikertelenség kedvünket szegheti, nemcsak hogy visszatérhetünk a fogadalmunk előtti súlyunkhoz, de még felül is múlhatjuk azt. A probléma abban gyökerezik, hogy sokan valójában még nem állnak készen arra, hogy megváltoztassák a rossz szokásaikat, illetve olyan célokat fogalmaznak meg, amelyeket szinte lehetetlen megvalósítani.
Tűzzünk ki reális célokat!
A sikertelenség nemcsak a testsúlyunkra, de a közérzetünkre és az önbecsülésünkre is komoly hatást gyakorol. „Ahelyett, hogy azt mondjuk, egy év alatt le fogok adni 30 kilót, tűzzünk ki rövidebb távú célokat! Határozzuk meg a fogyás mértékét heti fél-maximum egy kilogrammban, ami még a szervezetünk számára is biztonságos és könnyen tartható” – figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Ráadásul a mérsékeltebb, de folyamatos súlyvesztéssel kisebb az esélye annak, hogy a leadott kilók újra visszaszökjenek. „Jelenleg a magyar felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A rendszertelen étkezés, a reggeli elhagyása, a kalóriában gazdag ételek fogyasztása és az inaktív életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy súlyfelesleg alakuljon ki. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, olyan jó szokásokat kell kialakítanunk, mint a mindennapos reggelizés vagy heti két-három óra sportolás, ez pedig nem megy egyik napról a másikra” – int türelemre az elnök.
Vörösáfonyás-narancsos-gyömbéres chutney
2019. január 03.

Hagyományosan ezt a chutney-t pulykasült mellé fogyasztjuk, de nagyon jól illik svéd húsgolyóhoz vagy hideg, főtt sonkához is. Vadraguhoz is adható a főzés vége felé, hogy gyümölcsös ízt kapjon.
5 cm friss gyömbér, felszeletelve
1 kis rúd fahéj darabokra törve
3 szem egész szegfűszeg
500 g friss vörös áfonya
500 g savanykás alma, meghámozva, magháza nélkül, feldarabolva
120 g szárított vörös áfonya
1 narancs leve és reszet héja
300 g kristálycukor 400 ml fehérborecet
Elkészítése:
1. Helyezzük a gyömbért és a fűszereket egy kb. 12 cm-es muszlindarabra. Csücskeit fogjuk össze, és kössük meg szorosan konyhai zsineggel.
2. A muszlinba kötött fűszereket és az összes többi hozzávalót tegyük lekvárfőző fazékba vagy nagy lábasba. Kis lángon melegítsük, amíg a cukor feloldódik.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...124125126...301