Információk, érdekességek

Reggelizzünk!

2019. március 04.

Fotók: pixabay.comA reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is….

Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.

Miért kell reggelizni?

A reggeli célja – azon kívül, hogy megtöri a több órás éhezési fázist –, hogy energiával lássa el szervezetünket. „Ha rendesen reggelizünk, jobb lesz a koncentráló képességünk és a teljesítményünk, nem fog el minket a farkaséhség a délelőtti órákban. Egy általános iskolás gyermekek részvételével végzett kísérlet alapján a nem reggelizők kognitív tevékenysége jóval rosszabbnak bizonyult reggeliző társaikénál. Az is biztos, hogy délelőtt a munkahelyünkön – legyen szó akár fizikai vagy szellemi munkáról – sokkal jobban tudunk teljesíteni úgy, ha reggelizünk” – mondja Györki Niké, dietetikus.


Csokit ebédre? Csak nyugodtan, hisz fogyaszt!

2019. március 02.

A csokoládé boldoggá tesz, és elkényezteti érzékeinket. Egy gond van csak vele, hogy erősen hizlal. Legalábbis eddig így tudtuk. De egy csokis finomság akár egy főétkezést is kiválthat, így hozzájárulhat az áhított fogyáshoz. 

A csoki kedvező élettani hatását folyamatosan kutatják a tudósok, hiszen az, amit világszerte ennyien szeretnek, nem lehet egészségtelen. A legfontosabb, hogy alaposan megválogassuk, milyen típusú csokoládét fogyasztunk. Szerencsére ma már egy egész főétkezés is kiváltható egyetlen 7 és 17 csokoládés szelettel.

Jót tesz a szívnek, a léleknek

Sokan esznek csokit akkor, ha stressz éri őket. Kutatások során kiderült, hogy ez egyáltalán nem butaság, hiszen hatására csökkenhet a stresszhormonok termelődése és emelkedhet a boldogsághormonként is ismert endorfin szintje. Mivel a stresszevés miatt plusz kilók is felkúszhatnak, jobb, ha a 7 és 17 speciális fogyókúrás termékeinek palettájáról választjuk ki a csokis falatokat. A csokoládé antioxidáns hatású flavonoidjai rugalmasabbá tehetik az ereket, ezáltal csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint segíthet a vérnyomás normalizálásában és a koleszterin szintjének alacsonyan tartásában.


Kockázati tényező a fekete színű élelmiszer

2019. március 01.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját.

Az utóbbi időben divatos élelmiszerpiaci trendet képvisel a fekete színű élelmiszerek megjelenése, például a fekete fagylalt, fekete pizza.

Az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.


A gyermekek 10 éves korukra 18 évnyi cukrot esznek

2019. február 27.

A brit gyermekek 10. születésnapjukig annyi cukrot vesznek magukhoz, amennyit 18 éves korukig kellene elfogyasztaniuk – közölte a sokkoló hírt a brit közegészségügyi szolgálat (PHE), egy új életmódváltoztató kampányát megkezdve.

A PHE adatai szerint az elmúlt években csökkent valamelyest a gyermekek cukorfogyasztása az Egyesült Királyságban, de még mindig napi 8 kockacukornyival többet vesznek magukhoz, mint amennyit szabadna, és ez éves szinten a szükségesnél 2800-zal több kockacukrot jelent.

A közegészségügyi szolgálat ezért elindította a Change4Life nevű kampányát, amelyben arra ösztökéli a szülőket, hogy lépésről lépésre cseréljék le a gyermekeik által fogyasztott ételeket és italokat egy-egy egészségesebb változatra. Ezzel a módszerrel évi 2500 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot lehetne elvonni az étrendjükből – véli a PHE.

A szolgálat szerint a 10-11 évesek körében minden korábbinál magasabb szintet ért el a “súlyos kövérség”, a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be a (hatosztályos) általános iskolát, és a túlsúlyos vagy kövér gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos vagy kövér felnőttek.

A PHE a brit élelmiszeriparral együttműködve el akarja érni, hogy 2020-ig 20 százalékkal kevesebb legyen a cukor azokban a termékekben, amelyekkel a gyerekek a legtöbb cukrot magukhoz veszik.


Magyarország Cukormentes Tortája: a csokoládétorta

2019. február 26.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.

Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett. A győztes torta készítője, Erdődi Zsófia a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg –, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz. A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, amelyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrátértékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, a Tutti frutti torta készítőjének, Huszti Mariann-nak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...120121122...301