Információk, érdekességek

Táplálkozási tévhitek és rossz szokások 1. rész

2019. március 16.

Fotók: pixabay.comAmikor tenni szeretnénk a karcsúság érdekében, gyakran számos hibát követünk el táplálkozásunkban. Előfordul, hogy ezek a problémák tévhiteken alapulnak, és nem vezetnek az áhított célhoz, a fogyáshoz. Ezért tanácsos eloszlatni őket. Összegyűjtöttük közülük olyanokat, melyek rossz táplálkozási szokásokká válhatnak. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen változtathatunk rajtuk.

Manapság unos-untalan hallhatunk táplálkozási irányelvekről a fogyással kapcsolatban. A leggyakrabban barátaink „igazítanak útba”, vagy különféle, olykor kétes eredetű cikkek, reklámok üzenetét gondoljuk igaznak a diétázás terén. Így mindenki kaphat és továbbadhat tévhiteket, vagy rossz ötleteket, információkat.  

A legtöbbünk nem elégedett azzal, ahogyan táplálkozik. Ahelyett, hogy hallgatnánk testünk szavára, a tudatunkba ivódott mintákat követjük, téves vélekedéseknek adunk hitelt. Ezek pedig sokszor nemhogy fogyáshoz, de súlynövekedéshez vezetnek – mondják a dietetikusok. Miközben például ismételgetjük magunkban, hogy nem szabad nassolni, előfordul, hogy emiatt túl sokat eszünk a főétkezések alkalmával.

Nincsenek általános szabályok

Ami az egyik embernél működik, az nem feltétlenül eredményes a másiknál. A fogyást józan megfontolások mellett, és nem mások utánzásával, vagy az ételek élvezete figyelmen kívül hagyásával kell elérni. Ha megfosztjuk magunkat többféle (gyakran kedvelt) ételtől, az a fiziológiai és a pszichés egyensúly megbillenéséhez vezet. Az eredmény: éhesek vagyunk, egyre több ételre és ropogtatnivalókra vágyunk, ami hízást von maga után, mert a szervezetünk átmegy „raktározó üzemmódba”.


Burgonyás pitetorta

2019. március 15.

Nagyszerű egytálételt készítettem, gyors ebédnek, vacsorának ideális! Ami jó benne, hogy elkészíthető húsimádóknak, de akár vegánoknak is. Fűszerezésének csak a képzeleted szab határt!  

Hozzávalók:
5 közepes burgonya
2-2 marék reszelt trappista és füstölt sajt
1 tojás
1 kis doboz tejföl
só, bors, ízlés szerint fűszerek

Elkészítés:

A burgonyát meghámoztam és aprítógéppel összevágtam (lehet reszelni is, akkor a nagyobb lyukú oldalon készíteném). Egy másik edényben összekevertem a többi hozzávalót, a burgonyára öntöttem és alaposan összekevertem.

Közepes méretű piteformát kiolajoztam, belesimítottam a masszát, és ment a sütőbe 180 fokra. Addig sütöttem, amíg a teteje szép piros nem lett!

Húsimádóknak: A tetejére tehetsz kolbászkarikákat vagy keverhetsz hozzá sonka, füstölt tarjta kockákat is!

Vegánoknak: Sajt helyett 10-10 dkg natúr és füstölt tofuval, szójatejföllel is elkészíthető. Dúsítható bármilyen más zöldséggel, zöldfűszerrel is!


Az ásványi anyagok, vitaminok fontossága

2019. március 12.

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek, amelyek inkább szezonálisak, tehát nem kell folyamatosan szedni. A vas nem ilyen. A vérszegénység, a vashiány bármelyik évszakban előfordulhat. Az érintettebb korosztály a gyerekek, a menstruáló fiatal lányok, a várandós nők és a nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzők.

Ma már tudományosan igazolt tény, hogy a gyermek fejlődésében, későbbi egészségi állapotában meghatározó szerepe van az első 1000 napnak. Nem mindegy, hogyan bánunk vele, akár testileg, akár szellemileg vagy mentálisan, hogyan etetjük, mennyire változatos az étrendje és persze milyen minőségű. A gyermek 1–3 éves kora között hihetetlen fejlődésen megy át. Az immunrendszer is pl. ilyenkor fejlődik a legintenzívebben.

Gyerekek

Felmérések szerint hazánkban az 1–3 éves gyermekek 35%-a nem kapja meg a számára szükséges vasat, a zöldséget, gyümölcsöt, húst tartalmazó vegyes étrenddel.

  • További probléma, amiről nemigen beszélünk, hogy mi van a vegetáriánus szülők gyermekeivel.
  • Szabad-e a vegetáriánus szülők csecsemőit/kisgyermekeit is vegán étrenden tartani?
  • Ha ragaszkodik a (lakto-ovo)-vegetáriánus szülő a gyermeke hasonló módon történő táplálásához, hogyan biztosítható az, hogy semmiben se szenvedjen hiányt a csecsemő/kisgyermek?

Nem kell sok magyarázatot fűzni ahhoz, hogy beláthassuk: minél több megszorítást tartalmaz egy étrend, azaz minél többféle összetevőt nélkülöz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamiféle hiányállapot kialakuljon a következtében.


Vegetáriánus nyárs

2019. március 11.

Télen-nyáron elkészíthető, hiszen a sütőben is kiválóan összeérnek az ízek.  

Hozzávalók:
2 vöröshagyma
1 nagy kígyóuborka
15 dkg laskagomba
1 piros színű paprika
1 csokor zsálya
5 evőkanál olaj
1 kiskanál mediterrán fűszersó

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és 8 cikkre vágjuk, az uborkát megmossuk, és vastagon felkarikázzuk. A megtisztított gombákat elfelezzük, a paprikát kétcentis kockákra daraboljuk. A zsálya levelét lecsipkedjük. Mindezeket váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy a végekre hagyma kerüljön.

Az olajat a fűszersóval összekeverjük. A nyársakat már csak meg kell sütni: nyáron a szabadban, parázs felett az olajjal kenegetve, télen konyhai grillrácson, vagy ha az nincs, akkor sütőben, időnként átforgatva és olajjal meglocsolva.


Gyömbéres süti, sütés nélkül

2019. március 06.

A gyömbér tipikusan melegítő fűszer, jót tesz a szervezetnek, nátha idején ideális! Süteményben is próbáld ki, nem bánod meg!  

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg ét-tortabevonó
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg keksz
15 dkg kandírozott gyömbér
díszítésnek kandíroztt cseresznye

Elkészítése:
A tortabevonót olvasszuk fel forró víz felett. A vajat és a porcukrot keverjük habosra. A kekszet vágjuk apróra, a gyömbért daráljuk le.

A kihűtött csokit, a kekszet és a gyömbért keverjük össze a vajkrémmel. Tegyük a hűtőbe.

Fagylaltoskanállal vagy két teáskanállal dió nagyságú formázzunk belől golyókat. A tetejére tegyünk kandírozott cseresznyét, és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...119120121...301