

Információk, érdekességek
10 tipp szájszag ellen
2022. március 22.
A rossz leheletet sokan a dohányzás, az alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a hiányos szájhigiénia, esetleg különféle betegségek okozzák.
A rossz leheletet sokan a dohányzás, alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a szájban maradt ételmaradékok által táplált baktériumok okozzák. Leggyakoribb kiváltó ok tehát az elhanyagolt fogak és a hiányos szájhigiénia. A szájban zajló folyamatokon kívül egyes betegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot, mint pl. a fül, az orr és az arcüregek betegségei - tályog, gyulladás stb. -, valamint a garat- és mandulagyulladás, a nyelőcső és gyomor megbetegedései is.
Az is előfordul, hogy egy-egy betegségre pont egy általános fogászati kontroll derít fényt, pl. a cukorbetegek lehelete acetonszagú, vesebetegség esetén ammóniaszagú, májelégtelenségben pedig szintén sajátos szag áramlik a szájból. Mindezek mellett a szájszárazság is előidézhet kellemetlen leheletet, ugyanis amikor a száj kiszárad, a nyáltermelés lecsökken, s ez visszaveti a száj öntisztító mechanizmusait.
Ezt különösképpen alvásból történő ébredéskor tapasztalhatjuk ezt. Igen kellemetlen, ha az érintett nem tud róla, hogy rossz a lehelete, csak beszélgetőpartnere reakciója vagy figyelmeztetése hívja fel rá a figyelmét. Természetesen a fent vázolt kiváltó okok rendezése a rossz lehelet megszüntetésének útja, de a napközbeni étkezés után történő szájfrissítésre, a kellemetlen szagok elnyomására is megvannak a lehetőségeink. Lássuk, mik ezek – a Nico Dental szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb teendőket.
Zöldség- és gyümölcslevek az elbutulás ellen
2022. március 19.

Egyértelműen igazolták, hogy a gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében.
Az Alzheimer-kór állandó kutatások és tanulmányok témája. E szörnyű szellemi leépüléssel, emlékezetcsökkenéssel és az intellektuális funkciók folyamatos romlásával járó betegség néha hónapok, máskor néhány év alatt teljes elbutuláshoz vezet. A kutatások számos biokémiai eltérést igazoltak, de kialakulásának vagy okának meghatározásában a mai napig nagyszámú kérdőjel van. Nem található hajlamosító vagy egyértelmûen előrejelzô tényező, ami alapján megmondhatnánk, hogy kiknél alakul ki ez a betegség.
Az amerikai King Countyban úttörő kutatást végeztek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban. A Kame Projekt keretében 1836 japán származású személyt vizsgáltak 1992-től 2001-ig. Érdekes módon fordított arányosságot fedeztek fel a természetes vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség- és gyümölcslevek fogyasztásának mértéke és a betegség kialakulása között, vagyis minél többször fogyasztottak a levekből a személyek, annál kisebb volt a szellemi leépüléssel járó betegség előfordulásának a kockázata.
Egyértelműen igazolták, hogy a gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében.
Ez a fontos információ még inkább arra sarkallhatja a szakembereket, gyógyszerészeket, hogy a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztására hívják fel a lakosság figyelmét, hiszen most már egyértelmű, hogy nemcsak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, hanem e szörnyű betegség minél későbbi kialakulásában is nagy hasznunkra lehet.
Vitamin trükkök a tavaszi fáradtság megelőzéséhez
2022. március 03.
Ha fáradtak, enerváltak vagyunk, az év első negyedében könnyedén legyintünk, hogy "ó, ez csak a tavaszi fáradtság", amit vitaminraktáraink kiürülésének tudunk be. Ez azonban koránt sincs így! A nyári időszakban természetes formában begyűjtött vitaminokat, amelyeket akár a szabadban, a napon eltöltött órák alatt, akár friss idényzöldségek, gyümölcsök fogyasztása által szerzünk, már őszre feléljük. Jelzi ezt az is, hogy könnyebben megfázunk, amint a hűvösebb idő beköszönt.
A vitaminokra és az étrend-kiegészítőkre főként azért van szüksége a szervezetünknek, mert a jelenlegi világunkban nehezen megoldható, hogy a lényeges tápanyagokhoz mindennapi életünk és étkezéseink során elegendő mennyiségben jussunk hozzá.
Éltető energia
Ne engedjük, hogy hiányozzanak!
A D-vitamin csökkenti a vastagbélrák kockázatát
2022. február 28.
A D-vitamin sokak számára a napfény vitaminjaként ismert, ami többek között a jó hangulatért felelős. Ám az elmúlt években a kutatók rávilágítottak arra, hogy sokkal fontosabb a szervezet működése szempontjából, mint azt korábban gondolták. Legújabb kutatások szerint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a mennyiségét. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a D-vitamin-hiány tüneteire figyelmeztet.
A Gut című folyóiratban megjelent az első olyan tanulmány, mely szerint szoros összefüggés van a D-vitamin-szint és a rákra való immunválasz között, így a „napfény vitaminja” bizony rákmegelőző szereppel – is – bír. A kutatás vezetője, dr. Shuji Ogino elárulta, hogy a véráramban lévő magas D-vitamin-szint a vizsgálatok alapján csökkenti a vastagbél daganat kialakulásának kockázatát, ugyanis erősíti az immunrendszert, méghozzá úgy, hogy ezzel aktiválja az úgynevezett T-sejteket, melyek megtámadják a rákos sejteket.
A kutatás következtetései
Hogy az összefüggésről megbizonyosodjanak, a kutatók 318-kolorektális – azaz vastag/végbél- daganattal diagnosztizált beteget, valamint 624 egészséges embert vizsgált. Mind a 942 résztvevőnél még a rák kialakulása előtt vérvizsgálatot végeztek – azon belül is a 25-hydroxyvitamin D-szintjére voltak kíváncsiak, mely a D-vitamin képződéséért felelős. A kutatás végeztével megfigyelték, hogy azoknál a pacienseknél, akiknél nagyobb szintet mértek, kisebb eséllyel alakult ki vég- illetve vastagbél tumor.
| Az eredmények alapján tehát kijelenthetjük, hogy a megfelelő D-vitamin-szint elengedhetetlen, hiszen nem csupán jó közérzetért felelős, hanem a daganatok ellen is véd. |
Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint bár sokáig nem tulajdonítottak ennek a vitaminnak túl nagy jelentőséget, ám az elmúlt évek felfedezései szerint elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez.
Több mint egy vitamin
A D-vitamin több mint egy vitamin, ugyanis valójában ez egy hormonszerű anyag, így hormonként is viselkedik, és több belső elválasztású mirigy működéséért felelős. Így tehát a jó hangulat és a csontok egészségén kívül hatással van a pajzsmirigy és a mellékvese működésére, sőt, vizsgálatok kimutatták, hogy szoros összefüggés van az inzulinrezisztencia és a D-vitamin szint között is.
Fontos tudni, hogy Magyarországon a lakosság tél végére D-vitamin-hiányossá válik, ezért érdemes a napfénymentes hónapokban egyszerű vérvétellel ellenőrizni a szintjét, és szükség esetén pótolni!
A D-vitamin hiány tünetei:
- rossz közérzet
- elhízás
- PCOS/inzulinrezisztencia
- pajzsmirigyzavarok
- gyakori fertőzések (influenza, légúti megbetegedések)
A jódhiány 5 gyakori tünete
2022. február 22.
A jód egy nagyon fontos szervünk, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk, mert akár árthatunk is vele. Hogy pontosan milyen tünetek esetén gyanakodjuk jódhiányra, és melyek a biztonságos jódpótlás szabályai, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa foglalta össze.
A túl kevés és a túl sok jód is káros
A pajzsmirigynek ahhoz, hogy hormonjait elő tudja állítani, jódra van szüksége. Mivel hazánkban a termőföld jódban szegény, ezért az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek automatikusan jódtartalmú táplálékkiegészítőket kellene szednie, sőt Balázs professzor épp arra figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt jódfogyasztás épp úgy felboríthatja a pajzsmirigy működését, ahogyan a jódhiány. Annyi különbséggel, hogy míg utóbbi esetben jellemzően pajzsmirigy alulműködés alakul ki, addig a túlzott jódfogyasztás autoimmun pajzsmirigybetegségeket és túlműködő göbös pajzsmirigybetegség esetén súlyos túlműködést is kiválthat.
„A szervetlen jód kétélű fegyver. Jóllehet a pajzsmirigy működéséhez valóban szükséges, de túlzott bevitelével a pajzsmirigygyulladás kialakulását, ill. fellángolását lehet kiváltani. Ez különösen fontos a terhesek esetében. Az alkalmazott “magzatvédő” készítmények között gyakran sok jódot visznek be, ez akár ismételt vetéléseket is okozhat!”
Milyen esetben lehet indokolt a jódpótlás?
1. Nyelési nehézség, nyakfeszülés
Ha kevés a jód a szervezetben, a pajzsmirigy egyre keményebben dolgozik, hogy jód hiányában is előállítsa a hormonjait. Ennek érdekében megnöveli saját méretét, hétköznapi nevén golyva alakul ki. A nyak mérete szabad szemmel láthatóan is megvastagszik, az érintettek nyelési nehézséget, nyakfeszülést érezhetnek.
2. Ok nélküli hízás
Ha ugyanúgy táplálkozunk és annyit mozgunk, mint korábban és a testsúlyunk ennek ellenére is nő, érdemes jódhiányra gyanakodni. A pajzsmirigyhormonok kontrollálják az anyagcsere sebességét. Ha nincs a működésükhöz elegendő jód a szervezetben, akkor kevesebb pajzsmirigy hormon termelődik, az anyagcsere lelassul, beindul a hízás.
3. Fáradtság és gyengeség
Ilyenkor télen általános jelenség, ám ha érezhetően kevesebb az energiánk, bármikor képesek lennénk elaludni és hosszabb ideje gyengének érezzük magunkat, az jódhiány miatt is lehet.
4. Hajhullás
A jódhiány és a következtében kialakult pajzsmirigy alulműködés gyakori tünete a haj megritkulása.
5. Száraz, repedezett bőr
Ebben az évszakban szintén gyakori, a tél velejárója a hidegben száradó, viszkető, kirepedezett bőr. Ám jódhiány mellett hiába ápoljuk bőrünket különböző tápláló, hidratáló krémekkel, látványos javulást nem tudunk elérni csak akkor, ha gondoskodtunk a hiányzó ásványi anyag pótlásáról.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...474849...180


