Információk, érdekességek

6 hatalmas táplálkozási hiba, amit ne kövess el!

2013. december 08.

Egyszerűbb és célravezetőbb tartósan egészségesebb szokásokkal élni, mint utólag kigyógyulni betegségekből. Ez az evésre is igaz: inkább törekedj arra, hogy többnyire egészségesen étkezz ahelyett, hogy a táplálkozási hibákat később próbálnád kijavítani, amikor már esetleg komolyabb bajt okoztál magadnak. A túlsúllyal, az emésztési zavarokkal és az étrendi hibákból eredő tünetekkel sokkal nehezebb leszámolni, mint a testedért és az egészségedért felelősséget vállalva helyesen táplálkozni.

Mik a leggyakoribb és legsúlyosabb táplálkozási hibák?

1. Túl sokat enni
Gyakran előfordul, hogy a tányérunkra nagyobb mennyiség kerül, mint amire a szervezetünknek szüksége van, de azért azt a néhány falatot csak nem hagyjuk ott. Ennek gyökere gyakran a téves nevelés, sok embert már gyerekkorában arra szoktatnak, hogy mindent egyen meg, akkor is, ha már nem éhes, vagy például, hogy a húst nem szabad otthagyni. Ez a minta azonban hozzászoktatja a szervezetet ahhoz, hogy mindig többet egyen, mint amire ténylegesen szüksége van – a gyomrot pedig feleslegesen túlterheli.  Az a néhány plusz falat pedig hosszú távon igencsak sokat jelent, hiszen ezzel a szokással gyakorlatilag mindig többet viszünk be, a szervezet pedig hamar átáll a raktározó üzemmódra.


Melyik diétát válasszam? - A 6 diétázó alaptípus. Így csináld helyesen!

2013. december 07.

Koplalsz, diétázol, betartod a szabályokat, naponta sportolsz, vagy legalábbis eleget és mégsem fogysz, sőt inkább felkúsznak a kilók, ha megeszel egy szelet süteményt? Teljes diétakörkép a legfontosabb vétségekkel, melyet magad ellen elkövethetsz! Hogyan védd ki a bakikat?

Koplalsz, rengeteget sportolsz, de mégsem fogysz ?
Oka: Nincs elég Kcal, azaz energia beviteled, rosszkedv, depresszeió kíséri, nincs kedved sportolni, negatív gondolatok jelennek meg, lelassulsz, enerválttá válsz, feladod és ismét visszatérsz rossz szokásaidhoz.

Rengeteget sportolsz és mégsem fogysz. 
Táplálkozásodat is változtatsd meg!


20 napos diéta Karácsony estig - Vonzó, formás külső az ünnepekre!

2013. december 06.

Már csak 3 heted van Karácsony estig? Ismét! Vannak, kiknek minden évben ez nagy problémát jelent, mivel Ők arra vannak ráhangolódva, hogy ekkor többet kell enni. Mások hogyan őrzik meg alakjukat? Teszed fel a kérdést ismerősödnek, ki ezt a dolgot könnyedén megoldja, egyáltalán nem okoz neki gondod ez az időszak sem. Hogyan csinálja?

Egyszerűen csak akkor is ugyanúgy eszik, mint máskor. Nem eszi túl magát, tehát mértéket tart, végez valamilyen mozgásos tevékenységet. De Te akkor is a másik véglet vagy, ki ekkor mindig meghízik.

Tarts mértéket! Egyél, de soha ne többet mint amennyi jólesik. Nem kell mindenhol enned! Ekkortájt sok a jövés–menés családok, barátok között. Csak illemből nem kellene mindenhol enned. Udvariasan mondj nemet a már nem kívánt ételeknek, italoknak. Mondd, hogy köszönöd, most nem kérsz, talán később veszel belőle. 


A csodálatos leves

2013. december 04.

Személyre szabott tisztítókúra, szenvedés nélkül? Tökéletes levesreceptek helyett a gyógyító táplálkozás tudományába kaphat bepillantást az, aki a leveskúra programját választja.

Táplálkozással foglalkozó elméletek tömegei borzolják az úgynevezett fejlett országok lakói egy részének idegrendszerét. Ezek az emberek szeretnének egészségesen élni, és jó alakúnak lenni, ezért legtöbbször a fogyás a központi cél. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol az egészséges életmód nem az erőssége a lakosságnak. Kevesen gondolják, hogy legalább hét nagy táplálkozási irányzat, és kb.15 különböző, népszerű diéta áll rendelkezésre a szent cél, vagy a teljes káosz eléréséhez.


Miért is nem eszünk ezekből?

2013. november 20.

Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke segít bennünket a tévhitek eloszlatásában. 

1.Főzzünk olajjal?

Az elmúlt években szinte kitiltottuk az állati zsírokat a konyhánkból, pedig napraforgó-olaj, pálmazsír és más növényi olajak sem tartalmaznak kevesebb energiát, mint a sertészsír vagy a libazsír. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy koleszterin szempontjából nem mindegy, hogy mit használunk a főzéshez. Míg a növényi olajok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, addig az állati eredetű zsírok bővelkednek abban. Felmerül a kérdés: le kell-e mondanunk az ízes, zsírban sütött finomságokról? A szakértő válasza megnyugtató: egy kiegyensúlyozott étrendbe időnként belefér a libazsír is, legjobb, ha a főzésnél-sütésnél használt olajokat, zsiradékokat váltogatjuk. Így étrendünk is színesebb lesz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...300