Információk, érdekességek

Lasagna verde

2018. november 25.

A napsütötte, lankás Toszkána hangulata lengi be a lakást már attól is, ha végigolvasod a receptet!  

Hozzávalók:
zöld tészta 30 dkg
olaj 6 cl
vöröshagyma 12 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehér bor 2 dl
zöldpetrezselyem 1 cs.
tejföl 2 dl
Pannónia sajt 20 dkg
kakukkfű
bazsalikom, só

Elkészítése:
A laskára tépdelt zöld tésztát sós vízben kifőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, jól elkeverjük, majd a fehér borral felengedjük. Kakukkfűvel, bazsalikommal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és megsózzuk. Amikor a fűszeres paradicsom felforrt, beletesszük a sovány darált sertéshúst és fedővel letakarva puhára pároljuk. Párolás közben, ha szükséges, kevés fehér bort öntünk hozzá.


Rakott padlizsán

2018. november 23.

A rétegek közé tojás és lecsó is kerül. Érdemes kipróbálni!  

Hozzávalók 
60 dkg padlizsán 
1 nagy fej lilhagyma 
4 főtt tojás 
10 dkg lecsó (ősszel friss paradicsomból és paprikából) 
1-2 gerezd fokhagyma 
30 dkg mozzarella sajt 
bazsalikom 
só 
olaj 

Elkészítés: 
A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, karikára szeleteljük. Megsózzuk, ferde deszkára rakjuk, hogy kesernyés leve le tudjon folyni. Később a padlizsánszeletekről a nedvességet leitatjuk, és forró olajban megsütjük. 

Egy tűzálló tálba rétegezzük úgy, hogy a padlizsánrétegek közé vékonyra vágott hagyma- és tojáskarikákat meg lecsót teszünk. A lecsót megszórjuk bazsalikommal, és szeletekre vágott sajtot rakunk rá. A rétegzést addig folytatjuk, míg felhasználunk valamennyi alapanyagot.


Ha ízületi gyulladásunk van, ezeket ne fogyasszuk!

2018. november 22.

Fotók: pixabay.comHa valaki ízületi gyulladással él, tudnia kell, hogy az orvosi kezelésen túl a táplálkozásával is befolyásolhatja az állapotát. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa azokat az élelmiszertípusokat vette számba, amelyek érdemes elkerülniük az érintetteknek.

Mi a három leginkább kerülendő élelmiszertípus?
Az ízületi gyulladásnál az első és legfontosabb teendő a szakorvosi felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és az ennek megfelelően elrendelt terápia betartása. Ugyanakkor a betegek sokat tehetnek azért, hogy a táplálkozásukkal is elősegítsék a tünetek csökkentését. Ennek érdekében érdemes magas antioxidáns tartalmú élelmiszereket, nagy vonalakban a mediterrán diétát követni, amely gyulladáscsökkentő hatású. Vagyis ajánlott a naponta többszöri gyümölcs, zöldség fogyasztás, sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és a mindennapos húsfogyasztás háttérbe szorítása. A másik oldalról viszont vannak élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni.

1. Cukor
A finomított cukor a citokinek felszabadulását okozhatja, amelyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Ezért a klasszikus cukros ételeken kívül érdemes visszafogni a cukros üdítők, az édes tea, kávé fogyasztását is. Számos élelmiszer, étel „rejtett cukrot” tartalmaz, körültekintően olvassuk el az élelmiszercímkéket!


Lotharingiai lángos

2018. november 21.

Sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval van ízesítve.  

Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg kemény sajt
20 dkg vaj
1 tojás
1 dl tejszín
0, 5 liter tej

bors
reszelt szerecsendió

Elkészítés:
Készítsük el a tésztát: 25 dkg lisztet szitáljunk gyúródeszkára, törjünk hozzá 12 dkg vajat, tegyük hozzá a tojást, csipet sót. Dolgozzuk össze, formázzuk kerekre, tegyük hűtőszekrénybe.

Közben készítsünk bechamel mártást: vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük. Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval is ízesítjük. A sajtot hámozzuk meg, és még mindig folytonos keverés mellett reszeljük a bechamelbe. Amikor a tűzhelyről levettük, akkor adjuk hozzá a tejszínt is, sűrítsük be.


5 dolog a laktóz intolerancia kivizsgálás előtt

2018. november 17.

Fotók: pixabay.comTejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasmenés laktóz intolerancia tünete is lehet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyeljünk a vizsgálat előtti napokban!

A kilélegzett levegőből mérhető

A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba, majd a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt elvégezhető méréshez vízben oldott laktózt kell meginni. 25kg-os testsúly alatt a testsúlytól függő mennyiségű, e felett egységesen 50g laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amit el kell fogyasztani. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...128129130...301