Információk, érdekességek

Az alkohol növeli a hasnyálmirigy rák kockázatát

2009. március 10.

Növeli a hasnyálmirigy rák kockázatát a napi két pohár vagy annál több alkohol elfogyasztása egy amerikai tanulmány szerint.

 

 

Az eddigi kutatások nem tudták megerõsíteni az alkoholfogyasztás és a hasnyálmirigy rák kockázata közötti összefüggést, csupán feltételezték azt, mivel az ivást a hasnyálmirigy gyulladással és a cukorbetegséggel hozták kapcsolatba, s mindkét betegség magában rejti a hasnyálmirigy rák kialakulásának kockázatát.


Mániákusan vágyott hírnév és siker

2009. március 06.

A mániás és bipoláris zavarral élõ embereknek nagyobbak az elvárásai a sikerrel, pénzzel, hírnévvel kapcsolatban.

 

 

Sheri L. Johnson, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai 103 embert kérdeztek ki, köztük 27, korábban mániás depresszióval diagnosztizált pácienst. Ennél, a bipoláris zavarnak is nevezett rendellenességnél az érintett emberek drámai hangulat-, energia- és munkaképességet érintõ változásokon mennek át.


Etil-karbamát: pálinkában veszélyes!

2009. március 01.

Az etil-karbamát élelmiszerekkel való bevitele kevés aggodalomra ad okot.

 

 

Az etil-karbamát fermentált élelmiszerekben (pl. kenyér, joghurt, szója szósz) és alkoholos italokban (pl. bor, sör, tömény szeszesitalok) elõforduló vegyület. A fermentáció és a tárolás
során keletkezik, fõleg a csonthéjas gyümölcsök (pl. cseresznye, szilva, mirabellszilva, sárgabarack) párlatai tartalmazzák nagyobb mennyiségben.


Alkohol: a szívnek jót tesz, csak épp rákot okoz?

2009. február 27.

Minden egyes itallal, amit a nõk naponta elfogyasztanak, 6 százalékkal emelkedik a rákkockázat.

 

 

Akár napi egy pohár alkoholos ital is növelheti a nõk esetében többféle rosszindulatú daganat kockázatát - derült ki egy brit vizsgálat eredményeként.


A cigit elhagyják, de a többletkilókat nem

2009. február 17.

Hajlandók a dohányzást abbahagyni az idõs amerikaiak, ha kiderül, hogy szívbetegek vagy cukorbajuk van, de a fogyókúrázás azonban nem megy.

 

 

A túlsúly csökkentésének sovány eredményeit az Archives of Internal Medicine közölte. A dohányzás, a súlytöbblet: mindkettõ a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közé tartozik. A megelõzés miatt a doktor igyekszik betegeit meggyõzni arról, hogy ne szokjanak rá a cigarettára és ne legyenek kövérek, de a helyzet nehezebb, ha a betegség fölfedezésekor ezzel a két rizikófaktorral is szembe kell nézni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...363738...45