Információk, érdekességek
Stevia: a természet bölcsessége
2012. november 03.
A Stevia (sztívia) leggyakrabban édesítőszerként használjuk. Jótékony hatását számos toxikológiai vizsgálat bizonyítja. Mivel a sztívia és a szteviozid fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják. Ráadásul a sztívia, ill. a szteviozid sütésre/főzésre is használható, mivel hőstabil vegyület. Összetétele különböző pH-viszonyok között nem változik, így ideális tejtermékek, joghurtok édesítésére is.
Mire jó a kurkuma?
2012. október 18.
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. |
A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, kr.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta. |
Illóolajok emésztési zavarokra
2012. szeptember 13.
Milyen hatóanyagokat tartalmaznak az illóolajok, és miként segíthetnek az emésztési zavarokban?
A legfontosabb − az emésztőrendszer normális működésének helyreállítására kedvezően ható − illóolajok között említhetők meg a következő készítmények:
- a borsos, a mezei (Menthae arvensis aetheroleum) és a fodormenta (Menthae crispae aetheroelum) − epehajtó és szélhajtó hatásúak;
- a görcsoldó és szélhajtó hatású édes- és konyhakömény (Foeniculi aetherolum és Carvi aetheroelum), illetve a közönséges és a csillagánizs (Anisi aetheroleum és Anisi stellati aetheroleum);
- valamint a gyulladáscsökkentő és hámosodást elősegítő orvosi székfű vagy kamillaolaj
- (Matricariae aetherolum).
Házilag termeszthető édesítő a sztívia
2012. szeptember 02.
A sztívia az emberi szervezetre pozitív hatással rendelkező növények egyike, édesítő hatása miatt hívhatjuk akár a növények szupersztárjának is. A leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Mindez úgy lehetséges, hogy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot.
Mi is a sztívia?
A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. A sztívia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják. A sztívia a jövő édesítője. Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet vagy az ebből nyert édesítőket, ezért a testünk nem nyer belőle kalóriát és nincs hatással a vércukorszintre.
A hűsítő mentából sosem elég
2012. augusztus 17.
A leggyakrabban értékesített íz, a mentol közkedveltségét nem csak friss zamatanyagának, hanem a bőrre és a nyálkahártyákra gyakorolt hűsítő hatásának is köszönheti. A fogkrémeken, rágógumikon vagy édességeken kívül ezért is használják fel szívesen gyógyszerészeti és kozmetikai termékekben, parfümökben, dezodorokban és tusfürdőkben, hűtő hatású kenőcsökben, inhalálókban, vagy akár grillezéshez használt szószokban is.
„A mentol a szájápoló termékeket gyártó ipar legfontosabb aromaanyaga. Megtalálható csaknem az összes fogkrémben, szájvízben és más szájápolási termékben, gondoskodik a friss leheletről és a komfortos szájhigiénéről” – magyarázza Clare Collett-Williams, a Givaudan szájápolási részlegének vezetője.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...272829...40