Információk, érdekességek

Stevia: a természet bölcsessége

2012. november 03.

SteviaA Stevia (sztívia) leggyakrabban édesítőszerként használjuk. Jótékony hatását számos toxikológiai vizsgálat bizonyítja. Mivel a sztívia és a szteviozid fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják. Ráadásul a sztívia, ill. a szteviozid sütésre/főzésre is használható, mivel hőstabil vegyület. Összetétele különböző pH-viszonyok között nem változik, így ideális tejtermékek, joghurtok édesítésére is.


Mire jó a kurkuma?

2012. október 18.

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.
 

A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, kr.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta.


Illóolajok emésztési zavarokra

2012. szeptember 13.

Illóolajok Milyen hatóanyagokat tartalmaznak az illóolajok, és miként segíthetnek az emésztési zavarokban?

A legfontosabb − az emésztőrendszer normális működésének helyreállítására kedvezően ható − illóolajok között említhetők meg a következő készítmények:

  • a borsos, a mezei (Menthae arvensis aetheroleum) és a fodormenta (Menthae crispae aetheroelum) − epehajtó és szélhajtó hatásúak;
  • a görcsoldó és szélhajtó hatású édes- és konyhakömény (Foeniculi aetherolum és Carvi aetheroelum), illetve a közönséges és a csillagánizs (Anisi aetheroleum és Anisi stellati aetheroleum);
  • valamint a gyulladáscsökkentő és hámosodást elősegítő orvosi székfű vagy kamillaolaj
  • (Matricariae aetherolum).

Házilag termeszthető édesítő a sztívia

2012. szeptember 02.

sztiviaA sztívia az emberi szervezetre pozitív hatással rendelkező növények egyike, édesítő hatása miatt hívhatjuk akár a növények szupersztárjának is. A leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Mindez úgy lehetséges, hogy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot.

Mi is a sztívia?

A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. A sztívia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják. A sztívia a jövő édesítője. Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet vagy az ebből nyert édesítőket, ezért a testünk nem nyer belőle kalóriát és nincs hatással a vércukorszintre.


A hűsítő mentából sosem elég

2012. augusztus 17.

A hűsítő mentából sosem elégA leggyakrabban értékesített íz, a mentol közkedveltségét nem csak friss zamatanyagának, hanem a bőrre és a nyálkahártyákra gyakorolt hűsítő hatásának is köszönheti. A fogkrémeken, rágógumikon vagy édességeken kívül ezért is használják fel szívesen gyógyszerészeti és kozmetikai termékekben, parfümökben, dezodorokban és tusfürdőkben, hűtő hatású kenőcsökben, inhalálókban, vagy akár grillezéshez használt szószokban is.

„A mentol a szájápoló termékeket gyártó ipar legfontosabb aromaanyaga. Megtalálható csaknem az összes fogkrémben, szájvízben és más szájápolási termékben, gondoskodik a friss leheletről és a komfortos szájhigiénéről” – magyarázza Clare Collett-Williams, a Givaudan szájápolási részlegének vezetője.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...272829...40